Promotie T.Z. (Thyrza) Jagt

Promotor

Prof. dr. M.S. Hoogeman

Co-promotor

Dr. ir. S. Breedveld

Datum
woensdag 25 nov 2020, 09:30 - 11:00
Type
Promotie
Gesproken taal
English
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 25 november 2020 verdedigt T.Z. (Thyrza) Jagt haar proefschrift, getiteld: ‘Automated Online-Adaptive Intensity-Modulated Proton Therapy'.

In mijn project heb ik algoritmes ontwikkeld om automatisch en razendsnel een protonen therapie bestralingsplan aan te passen aan de patiënt anatomie van de dag. Hierdoor wordt gezond weefsel beter gespaard, wat naar verwachting leidt tot minder bijwerkingen. Protonen therapie is een vorm van radiotherapie waarin de patiënt in dagelijkse sessies wordt bestraald met protonen. De energie van een protonenbundel kan zo worden ingesteld dat de bundel in de tumor stopt en daar de meeste dosis afgeeft. Echter de plek waar de bundel stopt is erg gevoelig voor dagelijkse veranderingen in de patiënt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan variaties in de vulling van de darmen en beweging van de prostaat en lymfeklieren. In plaats van een groter gebied te bestralen om met deze variaties rekening te houden, kan met de resultaten van dit onderzoek het bestraald gebied beperkt worden tot praktisch alleen tumor. In de komende jaren worden deze methodes in het Holland Protonen Therapie Centrum (HollandPTC) geïmplementeerd.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen