Promotie V. (Victor) Volovici

Promotor

Prof.dr. C.M.F. Dirven

Promotor

Prof.dr. E.W. Steyerberg

Co-promotor

Dr. H.P. Lingsma

Datum
dinsdag 3 dec 2019, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 3 december 2019 verdedigt V. Volovici zijn proefschrift, getiteld: ‘Traumatic Brain Injury: Evidence, Guidelines and Treatment Variation’.

Traumatisch schedelhersenletsel (TSH) is een heterogene aandoening met een zeer hoge incidentie, morbiditeit en mortaliteit. De behandelingsmogelijkheden zijn, vooral voor ernstige traumata, schaars en voor de meeste behandelingen is bovendien slechts marginaal bewijs in de literatuur terug te vinden. Dit proefschrift legt zich toe op het beschrijven en verbeteren van de totstandkoming van deze bewijslast en richtlijnen voor TSH. Uit de verrichte analyses blijkt dat het bewijsniveau van de aanbevelingen in het verleden onterecht hoog werd bevonden. Daarnaast blijkt dat de kans dat een aanbeveling van een richtlijn ook aanwezig is in de daaropvolgende richtlijn (“overleving”) 30 procent is. Niettemin is er wel een stijgende trend te merken in de kwaliteit van onderzoek naar ETSH, kwalitatief hoogstaand bewijs blijft echter schaars. Wij laten bovendien zien dat ondanks deze verbeterde bewijslast het aantal aanbevelingen alsnog achteruitgaat.De consequentie is dat er hoge variatie ontstaat in de praktijk, waarbij de richtlijnen matig of niet worden gevolgd. Bovendien zal een patiënt die binnenkomet op de SEH in een willekeurige stad totaal anders behandeld worden als een patiënt die 50 km verder vandaan op de SEH zich presenteert. Om nieuw bewijs te genereren, gebruiken wij een “comparative effectiveness research” aanpak, waarbij de praktijkvariatie werd gebruikt om uitkomsten te vergelijken tussen twee monitors die gebruikt worden om hersendruk te monitoren. Uit onze resultaten blijkt dat als er een van deze 2 mogelijkheden wordt gebruikt, de noodzaak om hersenoperaties uit te voeren minder is.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 13.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen