Promotie W. (Wenhao) Zhang

Promotor
Prof.dr. R. Kanaar
Co-promotor
Dr. J. Nonnekens
Co-promotor
Dr. D.C. van Gent
Co-promotor
Dr.ir. W.M. van Weerden
Datum
dinsdag 18 feb 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 18 februari 2020 verdedigt W. Zhang zijn proefschrift, getiteld: ‘Prostate Cancer and the DNA Damage Response: Models and Mechanisms’.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker na huidkanker en staat in de top 5 van het hoogste aantal kanker-gerelateerde sterfgevallen in mannen. Prostaatkanker legt dan ook een zware druk op de gezondheidszorg. Prostaatkanker is nog steeds ongeneeslijk bij uitgezaaide ziekte, ondanks beter begrip van de fundamentele processen van prostaatkanker biologie en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en therapeutische strategieën. Dit komt mede doordat patiënten resistentie ontwikkelen tegen de behandelingen. Er is in de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan om prostaatkanker beter te begrijpen en tehandelen, door het ontwikkelen van ontwikkeling van betrouwbare preklinische modellen, verhoging van therapeutische effectiviteit, persoonsgerichte therapie en het voorspellen van therapie effectiviteit. Met name de rol van de DNA schade response (DDR) heeft veel aandacht getrokken in de afgelopen jaren, omdat er DDR-defecten gevonden worden in prostaatkanker patiënten. Dit kan impact hebben op de behandelkeuze, aangezien DDR-gerichte medicijnen veel potentie hebben voor persoonsgerichte behandeling. Tevens zorgt de recent ontdekte interactie tussen de DDR en androgenen receptor (AR) signalering voor een groot aantal nieuwe mogelijke strategieën voor therapieverbetering. Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling van nieuwe 3D in vitro prostaatkanker modellen, analyse van DNA dubbelstrengs breuk (DSB) reparatie mechanismen en de gevolg van de DDR op prostaatkanker behandeling. Preklinisch onderzoek naar prostaatkanker wordt voornamelijk uitgevoerd met behulp van een beperkt aantal traditionele 2D tumorcellijnen. De homogeniteit en gebruiksgemak maakt deze cellijnen erg waardevolle modellen voor high-throughput experimenten. Ze hebben echter geen complexe samenstelling en cel-tot-cel interacties zodat dit niet altijd goede representatieve modellen zijn wat ertoe kan leiden dat ontwikkelingen (bv nieuw ontwikkelde medicijnen) niet altijd makkelijk van het lab naar de kliniek vertaald kunnen worden. Om dit probleem op te lossen, worden er in dit proefschrift twee verschillende 3D in vitro modellen besproken.

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Prof. Andries Queridozaal, 3e verdieping Onderwijscentrum, Erasmus MC. De ceremonie zal exact om 13.30uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen