Promotie Y. (Yasemin) Türkyilmaz

Promotor

Prof.dr. W. Vermeulen

Co-promotor

Dr. J.A.F. Marteijn

Datum
vrijdag 3 jul 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 3 juli 2020 verdedigt Y. Türkyוlmaz haar proefschrift, getiteld: ‘A Quest to Reveal Novel Players in Nucleotide Excision Repair’.

Alle informatie die nodig is om een organisme te vormen en onderhouden is opgeslagen in het genoom. Deze waardevolle bron van genetische informatie wordt constant beschadigd door exogene factoren, zoals UV straling, sigaretten rook, geroosterd vlees en X-ray scans. Wanneer deze schade niet wordt gerepareerd kan het op korte termijn mutaties of celdood veroorzaken en op lange termijn kanker of vroegtijdige veroudering. Gelukkig kunnen zulke nadelige gevolgen voorkomen worden door DNA reparatie mechanismen die specifiek en efficiënt DNA schade kunnen repareren.

In dit proefschrift concentreren we ons op nucleotide excisie reparatie (NER) welke DNA schade door UV straling van de zon repareert, NER is een complexe reparatieroute waarbij minstens 30 verschillende eiwitten betrokken zijn, die in verschillende opeenvolgende reactiestappen functioneren, namelijk schadeherkenning, verificatie, excisie en reparatie synthese. Het is essentieel dat elke stap accuraat en strak wordt gereguleerd voor efficiënte reparatie en behoud van de genomische integriteit. Hoewel onze kennis over het NER-mechanisme flink is toegenomen sinds de ontdekking hiervan, meer dan vijftig jaar geleden, is onze kennis over  de  dynamische  regulatie  in  tijd  en  ruimte,  specifiek  die  van  de  laesie  doorgave  tussen opeenvolgende reactiestappen nog steeds beperkt. Het doel van dit proefschrift was om nieuwe NER regulerende eiwitten te identificeren en vonden twee nieuwe eiwitten, namelijk HLTF (Hoofdstuk 2 en 3) en Spt16, onderdeel van het FACT complex (Hoofdstuk 4). HLTF is nodig om het geknipte DNA fragment met schade te verwijderen en Spt16 is nodig om de transcriptie-gekoppelde NER factor UVSSA naar de schade te brengen.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen