Promotie Y.N. (Yvonne) Becqué

Zorg door naasten in de laatste levensfase: Inzichten van verpleegkundigen en nabestaanden
Promotor
Prof.dr. A. van der Heide
Promotor
Prof.dr. J.A.C. Rietjens
Co-promotor
Dr. F.E. Witkamp
Datum
dinsdag 18 jun 2024, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 18 juni verdedigt Y.N. Becqué het proefschrift met de titel: ‘Zorg door naasten in de laatste levensfase: Inzichten van verpleegkundigen en nabestaanden‘.

Korte samenvatting van het proefschrift:

In de laatste levensfase van een dierbare besteden naasten gemiddeld 26 uur per week aan mantelzorg thuis. Hoewel deze zorg voldoening kan geven, kan het ook leiden tot overbelasting en de behoefte aan ondersteuning vergroten. Ondanks de inspanningen van zorgverleners ervaren velen dat de geboden zorg niet optimaal aansluit bij hun behoeften. Met de komst van de COVID-19 pandemie en de daaropvolgende beperkingsmaatregelen werden deze uitdagingen nog verder vergroot.

Dit proefschrift biedt inzicht in de huidige ondersteuning die wijkverpleegkundigen bieden aan naasten die zorgen voor iemand in de laatste levensfase. Het bespreekt ook evidence-based interventies om naasten te ondersteunen, zoals de CSNAT/COM interventie. Deze interventie is binnen een trialcontext geïmplementeerd en geëvalueerd in de thuiszorg. Daarnaast onderzoekt het de ervaringen van naasten tijdens de COVID-19 pandemie met de zorg rond het levenseinde. Welke aspecten van zorg rondom het einde van het leven hadden invloed op de waardigheid van patiënten en hun naasten? En welke factoren rondom de zorg in de laatste levensfase en het overlijden van hun dierbare waren van invloed op rouw van nabestaanden?

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst zijn kinderen onder de leeftijd van 6 jaar niet toegestaan tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen