Promotie Y.R. (Yulia) Saharman

Promotor

Prof. dr. H.A. Verbrugh

Co-promotor

Dr. J.A. Severin

Co-promotor

Dr. A. Karuniawati

Datum
vrijdag 27 nov 2020, 13:30 - 15:00
Type
Promotie
Gesproken taal
English
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 27 november 2020 verdedigt Y.R. (Yulia) Saharman haar proefschrift, getiteld: ‘ICU-acquired Carbapenem-non-susceptible Bacilli in Indonesia'.

Antibioticaresistentie blijft wereldwijd een bedreiging vormen voor de gezondheid, m.n. in landen met lage-midden inkomens zoals Indonesië. Op intensive Care (IC) afdelingen is de kans op het oplopen van antibioticaresistente bacteriën hoog. Antibiotica uit de Carbapenem-klasse worden in ICs steeds vaak toegepast en resistentie tegen carbapenems neemt overal toe. Wij beschrijven in dit proefschrift de epidemiologie van carbapenem-niet-gevoelige Acinetobacter baumannii (CNAB), Klebsiella pneumoniae (CNKP) en Pseudomonas aeruginosa (CNPA) in 2 ICs in het nationale referentieziekenhuis van Indonesië, in Jakarta. Na een eerste verkennende uitgangsfase werd een multimodale interventie toegepast om de kans op besmetting met een carbapenem-niet-gevoelige stam te verlagen. De interventie bestond uit een serie preventieve maatregelen die in die setting met beperkte middelen haalbaar leken. Wij vonden bij resistente bacteriën de volgende resistentie genen: blaOXA-23-like, blaOXA-24-like, in combinatie met OXA-23/OXA-58, OXA-23/NDM-1 in CNAB, het blaNDM gen in alle CNKP isolaten en blaGES-5, blaVIM-2-8, and blaIMP-1-7-43 genen in CNPA. Deze carbapenem-niet-gevoelige varianten bleken endemisch aanwezig in de ICUs waarbij slechts enkele prevalente klonen circuleerden tussen patiënten en bronnen in de omgeving. De multimodale interventie bleek haalbaar te zijn en was aantoonbaar effectief in deze setting.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen