Promotie Z. (Zongye) Cai

Promotor

Prof.dr. D.J.G.M. Duncker

Co-promotor

Dr. D. Merkus

Datum
vrijdag 26 jun 2020, 09:30 - 11:00
Type
Promotie
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 26 juni 2020 verdedigt Z. Cai zijn proefschrift, getiteld: ‘Pulmonary Hypertension - Cardiac Pathophysiology and Tryptophan Metabolism’.

Pulmonale hypertensie (PH) is een levensbedreigende ziekte. De huidige PAH-therapie kan de overleving en kwaliteit van leven van PH-patiënten verbeteren, maar kan de pulmonale vaatveranderingen niet omkeren, wat uiteindelijk zal leiden tot hartfalen en vroegtijdig overlijden. Nieuwe kennis van mechanismen die bijdragen aan de ontwikkeling en progressie van PH kan vroege ontdekking van de ziekte vergemakkelijken en leiden tot  de ontdekking van potentiële nieuwe therapeutische doelen. In deel I van dit proefschrift werden twee verschillende varkensmodellen van PH gebruikt om de aanpassingen van de rechter hartkamer aan PH te onderzoeken. De belangrijkste bevindingen zijn dat: 1) milde RV-disfunctie al aanwezig is in een beginstadium van PH, hoewel het hartminuutvolume dan nog niet verlaagd. Metingen tijdens lichamelijk inspanning kunnen deze milde RV-disfunctie al eerder aantonen. 2) Metingen van rechter hartfunctie tijdens inspanning correleren met moleculaire veranderingen in de hartspier. 3) Verminderde zuurstofvoorziening van de hartspier zelf tijdens inspanning is een bepalende, beperkende factor van de hartfunctie. In deel II van dit proefschrift werd een cohort van PH-patiënten gevolgd om de prognostische waarden van tryptofaanmetabolieten, zoals kynurenine en melatonine te onderzoeken. De belangrijkste bevindingen zijn dat: 1) Veranderingen in tryptofaanmetabolieten correleren met overleving van PAH-patiënten. 2) Ontstekingsmediatoren, met namel IL-6/IL-6Ra, veranderen tryptofaan metabolism in pulmonale vaatcellen vergelijkbaar met wat gezien werd bij PAH-patiënten. 3) Melatoninespiegels waren verhoogd bij PAH-patiënten, terwijl PAH-patiënten met lagere melatoninespiegels een grotere kans hadden om te overlijden, waarschijnlijk als gevolg van het verlies van beschermende eigenschappen van melatonine.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen