Rising up against inequality in academia

Datum
maandag 8 mrt 2021, 13:00 - 14:00
Type
Algemeen
Gesproken taal
English
Locatie

Online

Kijk mee! Voeg toe aan agenda

Rondetafelgesprek met twee vooraanstaande stemmen over genderongelijkheid in de academische gemeenschap én een veelgeprezen documentaire over de vele onderzoekers die genderdiscriminatie bestrijden en een nieuw hoofdstuk schrijven voor vrouwelijke wetenschappers.

Ter ere van Internationale Vrouwendag en om extra bewustwording voor genderongelijkheid te brengen, presenteren we deze double bill: een rondetafelgesprek met twee vooraanstaande stemmen over genderongelijkheid in de academische gemeenschap en een veelgeprezen, bijpassende documentaire over de vele onderzoekers die genderdiscriminatie bestrijden en een nieuw hoofdstuk schrijven voor vrouwelijke wetenschappers.

Hoe kunnen we transparanter worden? Wat zijn mogelijke oplossingen, niet alleen voor organisaties maar ook voor individuen? Hoe kunnen we een culture of care creëren? Wat maakt de academische wereld anders dan andere sectoren die met deze problemen worstelen? En welke handvatten kunnen ons een nieuw perspectief bieden om de wetenschap zelf meer divers, rechtvaardiger en opener te maken?

In het rondetafelgesprek beantwoorden Semiha Denktas en Hanneke Takkenberg vragen delen ze hun best practices en zoeken samen met het publiek naar manieren om schadelijke patronen op de werkvloer te doorbreken. 

Over de documentaire: Picture a Scientist
In de documentaire Picture a Scientist vertellen drie vrouwen over hun uiteenlopende, negatieve ervaringen in de wetenschappelijke wereld vanwege hun geslacht, terwijl ze tegelijkertijd laten zien hoe hun innerlijke kracht en liefde voor hun vakgebied het voor hen mogelijk maakten om hun omgeving ten goede te veranderen en een rolmodel te worden voor toekomstige generaties en leeftijdsgenoten. 

“Sweeping in scope yet intimately compelling.” Science. 
“Quietly devastating.” The Boston Globe.

Om deel te nemen aan het rondetafelgesprek op 8 maart en / of de documentaire Picture a Scientist gratis tussen 5 en 8 maart (20.00 uur) te bekijken, kun je je hier inschrijven. Je ontvangt dan zowel de link naar de discussie als een code om de documentaire online te bekijken.

  • Semiha Denktaş is hoogleraar Gedragswetenschappen bij ESSB, Chief Diversity Officer en bestuurslid van Female Academics Moving into Equity 
  • Hanneke Takkenberg is hoogleraar Managementonderwijs gericht op Women in Business bij RSM. Ze is co-uitvoerend directeur van het Erasmus Centre for Women and Organisations (ECWO)
  • Moderatie: Dr. Ginie Servant-Miklos (EUC, History and Philosophy of Education)

NB: het is niet noodzakelijk de documentaire te hebben gezien om deel te nemen aan het rondetafelgesprek. 

Gendergelijkheid is geen kwestie van vrouwen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid die essentieel is voor het duurzame succes van organisaties en de vooruitgang van ons allemaal. Help ons met het aanpakken van genderongelijkheid, intimidatie en institutionele discriminatie door deel te nemen aan dit International Woman's Day-evenement, deel je inzichten en doe mee aan de discussie en/of bekijk de documentaire Picture a Scientist. 

Dit is een programma van Studium Generale, het Erasmus Centre for Women and Organiszations (ECWO) en het Diversity & Inclusion Office EUR.

Trailer Picture a Scientist

Meer informatie

Datum: Maandag 8 maart
Tijd: 13.00 - 14.00 uur.
Locatie: online
Moderatie: Dr. Ginie Servant-Miklos

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen