Rotterdam Rave? Hardcore!

Leer alles over hardcore muziek en gabbers!
Datum
woensdag 22 mrt 2023, 19:00 - 21:00
Type
Algemeen
Gesproken taal
Engels
Locatie

Erasmus Paviljoen

Meld je aan! Voeg toe aan agenda

Zeg je Rotterdam, dan zeg je Gabber! Duik met ons in de geschiedenis van dit typische Rotterdamse muziek genre met de docu Gabbers! en een showcase van dj’s Trasher en Lucy Furr over de echte Gabber-beat!

Deze avond is de eerste van een driedelige reeks rond Music, Clubbing & Identity. Op woensdag 29 maart duiken we in Rotterdam, (the) Nighttown en op dinsdag 4 april The Ritual of Raving.

Rotterdam rave? Hardcore!

Rotterdam werd lang beschouwd als de culturele en muzikale tegenpool van zijn rivaal Amsterdam. Als industriële monoliet leek hier weinig ruimte te zijn voor zowel highbrow extravaganza als popmuziekspektakel. Voor buitenstaanders leek Rotterdam een dorre akker. Maar ondertussen ontplooide de stad meer muzikale diversiteit dan denkbaar - van Cabo Verdiaanse klassiekers tot Dancehall hits, van underground Punk tot sociaal bewogen Hip-Hop. Maar er is één muziekgenre dat zo verbonden was met zijn roots dat het zelfs een tijdje 'Rotterdams' werd genoemd: Gabber, oftewel Hardcore muziek. Welk ander geluid dan heiharde beats zou deze stad kunnen definiëren?

Deze avond duiken we in het genre, het publiek en de beats zelf. Onder leiding van Julian Schaap bekijken we de documentaire Gabbers!, leren we over de working class roots van het genre in een talk van Koen van Eijck en sluiten we af met een Gabber-beats showcase door DJ's Thrasher en Lucy Furr (PRSPCT Records).

Julian Schaap is assistant professor Sociology of Music en Koen van Eijck is professor Cultural Lifestyles. Beiden zijn werkzaam bij de faculteit ESHCC van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gareth 'Thrasher' de Wijk is een wereldwijd bekende hardcore/breakcore DJ/producer en hoofdpersoon achter het PRSPCT label. Malin 'Lucy Furr' Kolbrink begon als Hardcore DJ in de vroege jaren 2000 en is uitgegroeid tot een grote naam in Hard Drum 'n Bass.

Over de serie Music, Clubbing & Identity

Wat zou het dagelijkse leven zijn zonder het nachtleven? Voor velen is uitgaan bijna net zo onmisbaar als eten, drinken en slapen voor lichaam en geest. Wat anders kan de stress van de week doen vergeten als een avondje clubben met vrienden? Tijdens de Covid-19 lockdowns kregen de mensen een goed beeld van het leven zonder beukende beats, zweterige dansvloeren en momenten van collectieve extase. En we hebben het erg gemist. Nu het weer in volle gang is, vragen we ons af: wat maakt clubbing en raving zo belangrijk voor mensen? In deze trilogie onderzoeken Studium Generale en researchgroep Rotterdam Popular Music Studies (ESHCC) deze vraag en meer, met documentaires, korte lezingen en professionals uit het veld. Leer alles over collectieve extase, beukende gabberbeats en de rijke uitgaansgeschiedenis van Rotterdam.

Meer informatie

Datum: woensdag 22 maart 2023
Tijd: 19.00-21.00 uur (Inloop: 18.30u)
Locatie: theaterzaal, Erasmus Paviljoen
Toegang: Gratis, maar reserveren aanbevolen

Georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Rotterdam Popular Music Studies (ESHCC), Music Talks, ESN-Rotterdam en Erasmus Music Association

Gerelateerde content
Is er nog nachtleven in Rotterdam of was het vroeger echt veel beter? Met de documentaire over de niet meer bestaande club Nighttown kijken we naar de toekomst.
Geen enkel muziekgenre wordt meer vergeleken met een rituele ervaring dan elektronische dansmuziek. Volg een talk van Femke Vandenberg en bekijk de film Beats!
Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen