The Science Behind Superheroes: Beyond the Mask

Double-lecture on the science behind superheroes
Datum
woensdag 30 nov 2022, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Gesproken taal
English
Locatie

Erasmus Paviljoen

Meld je aan! Voeg toe aan agenda

Iron Man, Wonder Woman, Black Panther, of Batman. In de afgelopen jaren zijn we overspoeld met superhelden op het witte doek en op TV. Ze lijken fantastische prestaties te kunnen verrichten door gebruik te maken van ongelooflijke technologieën of gemuteerd DNA. Maar hoe realistisch is dit? Kan gammastraling je echt veranderen in een groene bonk spieren zoals de Hulk? Zou je het pak van Iron Man echt kunnen nabouwen? En waar komt het idee van 'de superheld' eigenlijk vandaan?

In deze dubbellezing helpen dr. Barry Fitzgerald en dr. Etienne Auge ons bij het ontrafelen van de wetenschap achter superhelden. Want deze fantastische verhalen zijn misschien niet zo vergezocht als je op het eerste gezicht zou denken. Met de komst van nieuwe medische technologieën in de zouden superkrachten zelfs iets kunnen zijn om rekening mee te houden in de toekomst. Barry Fitzgerald zal ons alles vertellen over de mogelijkheden tot superkrachten, van het bouwen van een Iron Man pak tot aan het veranderen van DNA.

Ooit afgevraagd waarom superhelden überhaupt zijn bedacht? Etienne Augé zal ons alles vertellen over de verborgen oorsprong van helden. Hoe zijn ze verbonden met religies en golems? Wat stellen ze eigenlijk voor? En hoe komt het dat Jezus en Boeddha niet geassocieerd worden met superhelden, maar 'mindere goden' zoals Thor wel vaak voorkomen in strips en films? Etienne Augé leert je alle verborgen culturele kennis achter superhelden kennen in deze lezing. De volgende Black Panther, Avengers, of Batman zal nooit meer hetzelfde zijn!

Dr. Barry Fitzgerald is biofysicus en auteur van 'Secrets of Superhero Science' en 'Secret Science of Santa Claus'. Hij heeft de film 'The Avengers' uit 2012 meer dan 40 keer bekeken. Op zijn YouTube Kanaal The Superhero Scientist onderzoekt hij of superkrachten echt mogelijk zouden kunnen zijn.

Dr. Etienne F. Augé is hoofddocent internationale communicatie aan de Erasmus School voor Geschiedenis, Cultuur en Communicatie. Hij doceert interculturele communicatie, filmstudies en sciencefiction en is de oprichter van CHIFT (Community for Histories of the Future).
 
Voorkennis van beta-wetenschap en superhelden is niet nodig.

 

Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale en ESN-Rotterdam

Meer informatie

Datum: Woensdag 30 November 2022
Tijd: 19.30 – 21.00 (Inloop: 18.30)
Locatie: Erasmus Paviljoen
Toegang: Gratis

Gerelateerde content

The Batman

Samen met ESN-Rotterdam nodigen we je uit voor onze maandelijkse filmavond op de campus. Deze keer een superheldenfilm: The Batman.
Gerelateerde links
Meer evenementen van Studium Generale

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen