To sleep or not to sleep | Lunchlezing

Lunchlezing
Datum
dinsdag 19 nov 2019, 12:30 - 13:30
Type
Algemeen
Gesproken taal
Dutch
Locatie

Collegezaal 1, Onderwijscentrum, Erasmus MC

Voeg toe aan agenda

Per jaar worden er bij ongeveer 28.000 operaties op het Erasmus MC anesthesie gegeven. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je tijdens de anesthesie? Droom je als je onder narcose bent? Hoe zorgt de anesthesist dat de patiënt niet ‘wakker’ wordt? De tweede lunchlezing in de serie over slaap en bewustzijn gaat over feiten en fabels van de anesthesie.

Waar patiënten vroeger dronken werden gevoerd of knock-out geslagen (om de chirurg rustiger te laten werken, niet zozeer om de pijn te verzachten!), monitort de anesthesist tegenwoordig de patiënt voor, tijdens en na de operatie intensief en neemt bijna letterlijk alle lichaamsfuncties over. Markus Klimek over de risico’s van narcose, of het ‘kapje’ in de toekomst vervangen wordt door muziek of hypnose, en de horrorverhalen over ongepland ‘wakker-worden’ tijdens de operatie. Is er verschil tussen het lachgas uit de operatiekamer en de ‘ballonnetjes’ die we kennen uit het uitgaanscircuit? En wat te doen als narcose niet mogelijk is, zoals bij de wakkere hersenoperaties?

Dr. Markus Klimek is plaatsvervangend afdelingshoofd en plaatsvervangend opleider bij Anesthesiologie in het Erasmus MC. Hij is gespecialiseerd in neuroanesthesie en kwaliteitsaspecten in de zorg (patiëntveiligheid, patiënttevredenheid, professionaliteit en logistiek).

I.s.m. prof. Gert-Jan Kleinrensink en Capita Selecta, MFVR, incl. gratis broodje

Meer informatie

Datum: Dinsdag 19 november 2019
Tijd:  12.30 – 13.30 uur Inloop: 12.15 uur
Locatie: Collegezaal 1, Onderwijscentrum, Erasmus MC

Ticket informatie
Toegang: gratis

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen