Wetenschapscafé met Frank van Oort

Professor
Begindatum

maandag 30 sep 2019, 19:30

Einddatum

maandag 30 sep 2019, 21:00

Locatie
Bistro Bar Binnenrotte, Hoogstraat 110, Rotterdam
Gesproken taal
Dutch
Ticket informatie

Gratis toegang

Onderzoeker Frank van Oort (Erasmus School of Economics) in het Wetenschapscafé over Brexit in Wonderland: feit en fictie.

Brexit houdt ons al drie jaar lang bezig. Vermakelijke politiek. Maar wat kost een harde Brexit nou voor de consument in Engeland en in Nederland? Veel, blijkt uit onderzoek van de EUR. Als alle goederen en diensten die we importeren en exporteren van en naar Engeland dezelfde invoer- en uitvoertarieven krijgen als die van ieder ander niet EU-land, dan stijgen de prijzen. In Engeland veel meer dan bij ons, want wij kunnen nog andere toeleveranciers zoeken in Europa, terwijl de Engelsen dat dan alleen in haar binnenland kan doen.

Maar er is een reden dat de Nissan fabriek in Newcastle haar onderdelen haalt bij Siemens in Duitsland, Foxcon in China en Samsung in Korea en niet bij Rolls Royce in Derby: globalisering zorgt voor de laagste prijs. Een harde Brexit blaast dit model op en leidt tot verlies aan concurrentiekracht, met werkloosheid en minder koopkracht tot gevolg. Opmerkelijk genoeg vooral in de armere regio’s van Engeland die het hardste voor Brexit stemden. En toch weegt de Engelse regering het onderzoek niet zwaar mee in haar beleid. Ook de bevolking weet nog net zo weinig van de economische impact als drie jaar geleden.

Brexit zal de ongelijkheid echter eerder versterken dan oplossen. Leert Europa hiervan?

Over Frank van Oort
Frank van Oort is op de EUR gespecialiseerd in stedelijke en regionaal-economische vraagstukken. Hij voerde het onderzoek naar de economische impact van Brexit uit voor de Social Economic Research Council met wetenschappers uit Nederland en Engeland.
Zie www.frankvanoort.com voor zijn CV en publicaties.

Meer informatie

www.wetenschapscafe.nl