Wetenschapscafé Rotterdam als transitiepodium: ontwerpend uit de crisis

Datum
maandag 28 jun 2021, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Locatie

Online: https://zoom.us/j/96651462454

Voeg toe aan agenda

Het Wetenschapscafé is een maandelijkse, informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Elke maand staat een wetenschapper centraal die gepassioneerd en op een toegankelijke manier verteld over zijn of haar onderzoek. Onder het genot van een drankje wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.

In de coronacrisis bleek hoe creatief én kwetsbaar we zijn. Overal vonden ondernemers slimme oplossingen, ontstond maatschappelijk initiatief of pasten we ons razendsnel aan. Ook bleek onze economie te afhankelijk, onze gezondheid broos en onze impact op de natuur desastreus. Daarmee versterkt de crisis vooral een bestaande maatschappelijke tendens: oplopende transitiedruk omdat we niet oneindig zo door kunnen gaan en het zoeken naar structurele alternatieven. Ook Rotterdam ervaart die transitiedruk: op het gebied van ongelijkheid, armoede en milieu.  

Vanuit zijn transitieonderzoek in en met Rotterdam zal prof. Dr. Derk Loorbach in deze lezing inzicht geven in hoe transities werken en welk effect corona heeft. Op basis hiervan schetst hij hoe we de komende periode vooruit uit de crisis zouden kunnen struikelen. Door ‘ontwerpend ontwikkelen’: het bestaande en ongewenste loslaten en op zoek gaan naar gewenste transities door experimenteren, ontwerpen en leren.  

Prof. Dr. Derk Loorbach is hoogleraar sociaal-economische transities aan de faculteit Sociale Wetenschappen bij Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij directeur van DRIFT - een toonaangevend onderzoeksinstituut binnen het veld van duurzaamheidstransities. Ontwerpend ontwikkelen is de basis voor de IABR 2022 SHOCK AND ROLL waar hij hoofdcurator is en waarvan hij in zijn lezing de grote lijn zal schetsen. 

Datum: Maandag 28 juni 2021 
Aanvang: 19.30 uur 
Locatie: Livestream online te volgen  

Toegang: Gratis, aanmelden niet nodig 

Het wetenschapscafé is te zien via: https://zoom.us/j/96651462454

Volgend café:  
Het volgende café vindt op 27 september plaats na de zomerstop.   

Meer informatie


W: www.wetenschapscafe.nl of E: wetenschapscafe@erasmusmc.nl

Dit is een gratis evenement.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen