Wetenschapscafé Rotterdam: Hoe goed slaapt Nederland?

Datum
maandag 31 mei 2021, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Locatie

Online: https://zoom.us/j/92103158544

Voeg toe aan agenda

Het Wetenschapscafé is een maandelijkse, informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Elke maand staat een wetenschapper centraal die gepassioneerd en op een toegankelijke manier verteld over zijn of haar onderzoek. Onder het genot van een drankje wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.

Problemen met slapen zijn een van de meest voorkomende klachten in de huisartspraktijk. Hulpverleners geven geregeld advies over een normaal slaappatroon en toch weten wij niet hoe lang mensen in Nederland slapen, wie de meeste slaapproblemen heeft en hoe zich dit tot de aanbevolen slaapduur verhoudt. 

Deze lezing gaat over de opzet, de resultaten en de implicaties van het grootste slaaponderzoek ooit in Nederland. Meer dan 200.000 Nederlanders werden in een bevolkingsonderzoek over slaapduur en slaapklachten ondervraagd. Per leeftijdscategorie en geslacht werden slaapgewoontes in kaart gebracht. Zo blijkt dat vooral adolescenten te kort slapen (>50%) en velen overdag moe zijn (18%), dat vrouwen langer in bed liggen maar minder slapen dan mannen en dat sommige slaapproblemen vooral bij korte en andere bij lange slapers voorkomen. Tenslotte worden de resultaten met grote studies in de VS en het VK vergeleken. 

Prof. dr. Henning Tiemeier is hoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan het Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam en hoogleraar Social and Behavioral Science aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston. Hij bestudeert vaak voorkomende psychische problemen bij kinderen (veelal in de Generation R Studie) en volwassenen. Slaapproblemen is een van zijn aandachtsgebieden. 

Datum: Maandag 31 mei 2021 
Aanvang: 19.30 uur 
Locatie: Livestream online te volgen: https://zoom.us/j/92103158544

Toegang: Gratis, aanmelden niet nodig 

Het wetenschapscafé is te zien via: volgt

 

Meer informatie


W: www.wetenschapscafe.nl of E: wetenschapscafe@erasmusmc.nl

Dit is een gratis evenement.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen