Wetenschapscafé Rotterdam: Infectieziekten door parasieten

Datum
maandag 30 mei 2022, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Voeg toe aan agenda
Mika mamy via Pixabay

Het Wetenschapscafé is een maandelijkse, informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Elke maand staat een wetenschapper centraal die gepassioneerd en op een toegankelijke manier verteld over zijn of haar onderzoek. Onder het genot van een drankje wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.

Infectieziekten door parasieten komen bij mensen in Nederland nog maar weinig voor en daarom krijgen parasieten relatief weinig aandacht. In de tropen komen parasitaire infecties echter wel veel voor en een veroorzaken daar grote ziektelast (bijvoorbeeld malaria). Parasitaire wormen zijn bijzonder omdat deze vaak vele jaren kunnen overleven in mensen. Parasitaire wormen veroorzaken daarmee chronische ziekten die meestal niet dodelijk zijn, maar wel veel klachten veroorzaken.

We kunnen wat leren van parasieten

De manier waarop parasieten hun gastheer manipuleren om zelf te overleven, is uiteraard interessant om nieuwe medicamenten voor deze ziekten te ontwikkelen. Daarnaast zijn de moleculen van parasieten die gastheer beïnvloeden ook interessant als bron van nieuwe geneesmiddelen voor andere ziekten te behandelen. Moleculen van parasieten die de afweerreactie van hun gastheer remmen, kunnen bijvoorbeeld bruikbaar zijn bij het remmen van ongewenste afweerreacties zoals allergie. Parasieten zijn ziekteverwekkers waar we wat van kunnen leren!

Dr. Jaap van Hellemond is universitair hoofddocent bij de afdeling Medische Microbiologie & Infectieziekten van het Erasmus MC. Hij heeft Medische Biologie gestudeerd in Utrecht en is in 1997 bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gepromoveerd op de verschillen in stofwisseling tussen parasieten en hun gastheren. Zijn huidige onderzoek richt zich op de aanpassingen van parasieten om langdurig in mensen te overleven.

Inloop: 19.00 uur
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Bistrobar Binnenrotte
Toegang: Gratis

Meer informatie

W: www.wetenschapscafe.nl of E: wetenschapscafe@erasmusmc.nl

Dit is een gratis evenement.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen