Wetenschapscafé Rotterdam Parallelle werelden: over oude en nieuwe ongelijkheden

Datum
maandag 27 sep 2021, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Locatie

Bistrobar Binnenrotte

Voeg toe aan agenda

Het Wetenschapscafé is een maandelijkse, informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Elke maand staat een wetenschapper centraal die gepassioneerd en op een toegankelijke manier verteld over zijn of haar onderzoek. Onder het genot van een drankje wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.

Voorafgaand aan de COVID-19-pandemie zagen we een ontwikkeling dat mensen uit verschillende sociale lagen in de samenleving meer gescheiden van elkaar leven waardoor ze elkaar minder treffen. Daarnaast tekenen zich toenemende verschillen af tussen sociale groepen naar opleidingsniveau, arbeidscontractvorm, gezonde levensverwachting en migratieachtergrond. COVID-19 heeft deze ontwikkelingen meer zichtbaar gemaakt – er wordt ook gesproken van COVID-19 als contrastvloeistof – en sommige ongelijkheden verdiept. Dat geldt in bijzonder voor de Nederlandse arbeidsmarkt, die zich kenmerkt door een tweedeling tussen mensen met veel en mensen met weinig baan- en inkomenszekerheid, en ook voor sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Tekent zich een ontwikkeling af naar een ‘parallelle samenleving’ waarin arme en rijke groepen steeds meer apart van elkaar leven? Deze vraag staat centraal in de lezing, evenals de vraag welke beleidsopties van belang zijn om een dergelijke ontwikkeling te voorkomen. 

Godfried Engbersen is hoogleraar Algemene Sociologie aan de Erasmus Universiteit en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Kernthema's in zijn onderzoek zijn vraagstukken van sociale ongelijkheid, internationale migratie en de onbedoelde gevolgen van beleid. Zijn huidige onderzoek richt zich op de maatschappelijke impact van COVID-19, transnationalisme en grootstedelijke sociale problemen. 

Godfried Engbersen wordt aangekondigd door onze columnist Wessel Klootwijk.  

Datum: Maandag 27 september 2021 
Aanvang: 19.30 uur 
Locatie: Bistrobar Binnenrotte 
Toegang: gratis, aanmelden via Eventbrite: volgt nog

Let op: er is ruimte voor maximaal 70 bezoekers.  

 

Meer informatie


W: www.wetenschapscafe.nl of E: wetenschapscafe@erasmusmc.nl

Dit is een gratis evenement.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen