Wetenschapscafé Rotterdam: Voetbal en racisme in de media

Begindatum

maandag 30 nov 2020, 19:30

Einddatum

maandag 30 nov 2020, 21:00

Locatie
Online: Zoom: https://zoom.us/j/91652690864 of YouTube: https://youtu.be/1hgL9HjrEGU

Het Wetenschapscafé is een maandelijkse, informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Elke maand staat een wetenschapper centraal die gepassioneerd en op een toegankelijke manier verteld over zijn of haar onderzoek. Onder het genot van een drankje wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.

Oerwoudgeluiden en racistische liederen en leuzen in het voetbalstadium. Afgelopen november bracht een voetballer hiervoor aandacht in de media, maar racisme is helaas niets nieuws in de sportwereld. Tegelijk is er maar beperkt aandacht voor de voedingsbodem van racisme. Wat is bijvoorbeeld de rol van de media en hoe praten Nederlandse televisiekijkers over de voetbalspelers die ze zien? Welke stereotypen komen hierbij naar voren? Uit onderzoek blijkt dit te gaan over bijvoorbeeld associaties van zwarte voetballers met natuurlijke fysieke kracht en witte voetballers met leiderschap of tactische vermogens. Vaak hebben we het zelf niet door dat we zo bevooroordeeld zijn. Als we inderdaad in stereotypen denken, waar komen deze dan vandaan? En welke mogelijke consequenties heeft dit voor voetballers tijdens en na hun carrière? En hoe zit het met andere kenmerken dan etniciteit en huidskleur, zoals gender? 

Over de spreker

Dr. Jacco van Sterkenburg is Universitair Hoofd Docent aan de Erasmus Universiteit en gastonderzoeker bij het Mulier Instituut. Met een achtergrond in mediastudies, sportsociologie en cross-culturele psychologie, doet hij onderzoek naar de rol van etniciteit (en gender) in de voetbalperceptie van journalisten, fans en het publiek, alsmede in leiderschapsposities in voetbal. Halverwege 2020 kwam zijn boek uit over racisme en coaching met Engelse collega’s Steve Bradbury en Jim Lusted. Hij coördineert tevens een internationaal onderzoek op dit thema, waarbij data in kaart worden gebracht voor 14 Europese landen (met Fare en Mulier Instituut). Daarnaast leidt dr. Van Sterkenburg een vijfjarig internationaal project naar de betekenisgeving van etniciteit en huidskleur in voetbalmedia. 

Het Wetenschapscafé begint om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 21:00 uur. Toegang is gratis, iedereen is welkom!

Vanwege de coronamaatregelen neemt dit wetenschapscafé online plaats. Om het evenement toch zo toegankelijk mogelijk te maken, bieden we twee manieren aan. U kunt op één van de onderstaande links klikken. Een account creëren is niet nodig.

Zoom webinar link: https://zoom.us/j/91652690864

YouTube livestream link: https://youtu.be/1hgL9HjrEGU

Meer informatie


W: www.wetenschapscafe.nl of E: wetenschapscafe@erasmusmc.nl

Dit is een gratis evenement.