Wetenschapscafé Rotterdam: Waar je wieg staat: de ethiek van armoede en zwangerschapsuitkomsten

Datum
maandag 29 mrt 2021, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Locatie

Online: https://zoom.us/j/91286409769

Voeg toe aan agenda

Het Wetenschapscafé is een maandelijkse, informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Elke maand staat een wetenschapper centraal die gepassioneerd en op een toegankelijke manier verteld over zijn of haar onderzoek. Onder het genot van een drankje wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.

In Nederland zijn de kinderziekte- en kindersterftecijfers hoog. Bovendien is er grote ongelijkheid in deze cijfers; ouders die in armoede leven hebben een aanzienlijk grotere kans op het krijgen van een ziek kind of een kind heel jong overlijdt. Iedereen is het over eens dat dit een probleem is. Maar hoe pak je dit aan? We willen ouders graag beter informeren en adviseren zodat zij zich beter kunnen voorbereiden op een goede zwangerschap. Investeren in de autonomie is een groot goed maar welke mate van autonomie kunnen we redelijkerwijs van ouders in armoede verwachten? Aan de andere kant kunnen we hulp en zorg ook ‘paternalistischer’ aanbieden. Dat betekent dat je niet altijd wacht op een autonomie zorg- of hulpvraag voordat je zorg en hulp aanbiedt. Zo kun je op tijd goede zorg leveren al is het de vraag of je dan niet voorbijgaat aan de autonomie van deze ouders. Over dit autonomie-paternalisme dilemma gaan we het hebben.    

Na zijn opleiding tot jazzgitarist aan het conservatorium heeft Dr. Hafez Ismaili M’hamdi Filosofie gestudeerd. De interesse voor Ethiek en lesgeven resulteerde in een promotie-onderzoek naar de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van het ongeboren kind. Momenteel is hij universitair docent Medische Ethiek aan het Erasmus MC.  

Datum: Maandag 29 maart 2021 
Aanvang: 19.30 uur 
Locatie: Livestream online te volgen 

Toegang: Gratis, aanmelden niet nodig 

Het wetenschapscafé is te zien via: https://zoom.us/j/91286409769

 

Meer informatie


W: www.wetenschapscafe.nl of E: wetenschapscafe@erasmusmc.nl

Dit is een gratis evenement.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen