Referenties beheren en bronnen vermelden

Elk wetenschappelijk onderzoek, of het nu wordt uitgevoerd door bachelor-studenten of professoren, bouwt voort op het werk van anderen. Om dit te erkennen voegen we referenties toe aan ons eigen werk.  

Het handmatig verzamelen van de informatie die je nodig hebt om de juiste referenties te maken kan veel werk zijn. Er zijn tools beschikbaar, referentiemanagers genaamd, om dit gemakkelijker te maken. Voorbeelden van referentiemanagers zijn RefWorks, EndNote, Zotero en Mendeley. Deze tools slaan bibliografische gegevens op als titel, naam auteur(s), publicatiejaar, etc.

Deze programma's zijn onder andere handig voor: 

 • Referenties automatisch ophalen
  Je kunt handmatig referenties toevoegen aan een referentiemanager, maar ze ook direct (vaak in bulk) uit vele academische databases halen met een paar simpele muisklikken. 

 • Beheer van referenties
  Met een referentiemanager houd je het overzicht over de gevonden literatuur. Je kunt de titels in mappen ordenen, trefwoorden en andere informatie toevoegen, en soms ook (PDF) bestanden toevoegen. 

 • Referenties toevoegen en een bibliografie maken 
  Referentiemanagers helpen je bij het maken van literatuurlijsten in een referentiestijl (zoals APA of Chicago) en helpen vaak bij het citeren in een tekst. De referentiemanager past automatisch de regels van de verschillende stijlen toe.  

RefWorks

New RefWorks Logo

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een licentie voor de online referentiemanager ProQuest RefWorks. Studenten en onderzoekers van de EUR kunnen RefWorks gratis gebruiken. Klik hier om te lezen hoe je een account aanmaakt

Enkele voordelen van RefWorks zijn: 

 • RefWorks is een online tool. De referenties worden opgeslagen op een server, zodat je ze vanaf elke computer met een internetverbinding kunt raadplegen. 

 • Referentiestijlen (zoals APA en Chicago) worden automatisch bijgewerkt. 

 • Veel databases hebben een Direct Export functie, waardoor het importeren van referenties in RefWorks eenvoudig is. 

 • RefWorks kan via add-ons (Write-N-Cite of RCM) verbinding maken met je bestanden in Word, Google Docs of Hangul om in-tekst referenties toe te voegen. 

Meer informatie:

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen