108ste dies natalis in het teken van Health Technology & Society

Alexander Santos Lima

Op maandagmiddag 8 november 2021 werd de 108ste dies natalis van Erasmus Universiteit Rotterdam gevierd. Het thema van de feestelijke bijeenkomst: Health Technology & Society.

De inspirerende middag kende bijdragen van onze nieuwe rector magnificus Annelien Bredenoord en Jan Kimpen (Chief Medical Officer bij Philips). Ook werden twee eredoctoraten en de FAME Athena Award uitgereikt. De muzikale omlijsting kwam van de Rotterdamse zangeres Froukje Veenstra.

Ethiek en impactvolle innovaties

Prof.dr. Bredenoord sprak in haar diesrede over haar vakgebied van ethiek van biomedische innovatie. Wat kan onze universiteit doen om health technology een positieve impact te laten maken in de samenleving? Bredenoord benadrukt het belang voor de EUR-gemeenschap om bruggen te slaan en actief samen te werken met maatschappelijke partners; innovatie gebeurt immers niet in isolatie.

Arie Kers

Jan Kimpen, Chief Medical Officer bij Royal Philips, schetste een bedrijfsmatig perspectief op het thema, met uitdagingen en kansen om – in nauwe samenwerking met o.a. universiteiten en eindgebruikers – te komen tot impactvolle technologische innovaties in de gezondheidszorg voor individu en samenleving. Ook Frans van Houten (EUR-alumnus, voorzitter RvT Erasmus Trustfonds en ceo Royal Philips) deed op afstand een bijdrage over de samenwerking tussen de EUR en Philips.

Aftermovie - Dies Natalis 2021

Arie Kers

Eredoctoraten en FAME Athena Award

Professor Trisha Greenhalgh (University of Oxford) en professor Karl Deisseroth (Stanford University) ontvingen eredoctoraten van hun promotoren aan respectievelijk de Erasmus School of Health Policy & Management en het Erasmus MC.

Professor Greenhalgh werd door prof.dr. Roland Bal geroemd om haar talent de sociale wetenschap te betrekken bij medische innovaties; vaak wordt er te weinig aan de maatschappelijke realiteit getoetst. Ook is zij een voorbeeld vanwege haar focus op de belangen van zorgmedewerkers. Professor Deisseroth werd door erepromotor prof.dr. Chris de Zeeuw ‘de grootste neurowetenschapper van deze eeuw’ genoemd. Deisseroth wordt gezien als de grondlegger van de optogenetica, een techniek die inmiddels in vrijwel alle neurowetenschappelijke labs ter wereld wordt gebruikt en in de toekomst mogelijk kan helpen bij het behandelen van ingrijpende hersenziekten als Parkinson en ALS.

Arie Kers

Prof.dr. Hanneke Takkenberg kreeg tijdens de viering de FAME Athena Award 2021 uitgereikt, vanwege haar actieve promotie van vrouwelijk leiderschap. Female Academics Moving to Equity (FAME) prees professor Takkenberg om haar talloze inspanningen en initiatieven om genderongelijkheid tegen te gaan, zoals het oprichten van VENA (het Erasmus MC-netwerk voor academische vrouwen) en de Diversity & Inclusion Office van de EUR.

Gerelateerde content

Eredoctor Trisha Greenhalgh hamert op belang sociale wetenschap voor innovatie in de zorg

Professor Trisha Greenhalgh krijgt een eredoctoraat voor haar onderzoek naar complexe innovaties in de zorg.

Professor Karl Deisseroth krijgt eredoctoraat voor sleutelrol in de neurobiologie

Deisseroth wordt gezien als de grondlegger van de optogenetica, een techniek die het mogelijk maakt om met licht specifieke hersencellen te activeren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen