Aandelenkoersen stijgen en stijgen: is dit het moment om in te stappen?

NU.nl
Patrick Verwijmeren, Pofessor of Corporate Fince at Erasmus School of Economics
Erasmus School of Economics

Het is altijd de vraag wat het beste moment is om in te stappen als het gaat om aandelen. Nu de Nederlandse AEX-index steeds verder stijgt, beantwoordt Patrick Verwijmeren, hoogleraar corporate finance aan Erasmus School of Economics, drie vragen over de aandelenkoers. 

Hoe kan het dat de AEX-index stijgt terwijl het economisch niet zo goed gaat?

Verwijmeren kaart hier aan dat de verwachtingen niet altijd goed de reële economie weergeven. De reële economie gaat over de werkelijke productie en handel, waar de AEX gaat over de beurskoersen. Deze koersen zijn wel gerelateerd aan de huidige economie, maar dragen ook verwachtingen van de toekomst, waardoor er grote verschillen kunnen zijn. 

Is dit een goed moment om aandelen in te slaan?

Met aandelen is de lange termijn verwachting dat het stijgt. Door de tussentijdse fluctuaties kan dit echter lang duren. Hierdoor is het belangrijk om geld te investeren wat je niet op een korte termijn nodig zou hebben. Daarnaast is het slim om een beetje te spreiden over verschillende aandelen en in te kopen bij een lagere koers, voegt Verwijmeren toe. 

Brengt de hoge koers extra risico’s met zich mee?

Begin deze eeuw was er een sprake van een internetzeepbel. De aandelen worden veel sneller meer waard dan de daadwerkelijke waarde. Wanneer zo’n zeepbel uit elkaar spat kan dat grote financiële gevolgen hebben. Een snelle stijging in de koers kan dus weer wijzen op zo’n zeepbel, bij paniek zou de koers dan weer snel omlaag kunnen gaan. 

Professor
Patrick Verwijmeren, hoogleraar corporate finance aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het hele artikel van NU.nl, 02 februari 2024, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen