Aardbeving compensatie

Maarten Bosker

Maarten Bosker, hoogleraar internationale handel en economische ontwikkeling aan Erasmus School of Economics, is bij het NPO Radio 1 programma EenVandaag ondervraagd over de vergoedingsregeling voor ondernemers in het aardbevingsgebied Eemsdelta. Met eerder onderzoek heeft hij een manier bepaald om de waardedaling van een gebouw te meten. 

Sinds kort kunnen ondernemers in de gemeente Eemsdelta in Groningen een vergoeding krijgen voor de waardedaling van hun bedrijfspand. Dit was eerst alleen mogelijk voor woningen, maar deze regeling is nu dus uitgebreid. Het maximumbedrag dat ondernemers kunnen ontvangen is 40.000 euro. Bosker heeft enkele jaren geleden al bijgedragen aan het opstellen van een model om de waardedaling van de bouwen in te ramen. Zijn methode is gebaseerd op eerder onderzoek naar het effect van overstromingsrisico op huizenprijzen. 

Bosker en zijn medeonderzoekers maakten gebruik van ‘matching’ en regressie technieken, die voor elke woning een zo goed mogelijk vergelijkbare woning buiten het aardbevingsgebied zocht. Op basis hierop kon een “imago-effect” bepaald worden, dat is de gemiddelde waardedaling van een gebouw door het liggebied in Groningen. Vervolgens om de resultaten verder te verfijnen wordt er gekeken naar de aardbevingsgeschiedenis op die specifieke plek. 

Professor
Maarten Bosker, hoogleraar internationale handel en economische ontwikkeling aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt de volledige aflevering van NPO Radio 1, 7 mei 2024, hier beluisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen