De mythe van winstgevende cruiseschepen voor Rotterdam

NPO

Op 19 november 2023 verscheen Bauke Visser, hoogleraar economie van besluitvormingsprocessen aan Erasmus School of Economics, in een uitzending van de NPO over cruiseschepen. Cruiseschepen hebben grote externe effecten zoals uitstoot en lawaai, maar ze zouden goed zijn voor de economie. Toch profiteert de stad waarin het schip aanmeert niet van die winst, aldus Visser.

De hoogleraar beargumenteert dat Rotterdam zelf helemaal niet veel verdient aan cruiseschepen. De kosten van een reis met een cruiseschip worden namelijk helemaal niet gedekt door de ticketprijzen; dat gebeurt grotendeels aan boord. Cruisebedrijven willen dus helemaal niet dat bezoekers geld uitgeven in de stad zelf. Aan de enkele bezoekers die wel van boord afgaan, verdient Rotterdam ongeveer vijftig- à zeventigduizend euro.

Visser heeft bovendien een berekening gemaakt van de schade die voortvloeit uit het aanmeren van cruiseschepen. Als we die externe effecten als milieuschade en geluidsoverlast in geld zouden moeten uitdrukken, komen de kosten uit op hetzelfde bedrag van ongeveer vijftig- à zeventigduizend euro. Rotterdam houdt dus onderaan de streep vrijwel niets over.

Professor
Meer informatie

U kunt de volledige uitzending van NPO, 19 november 2023, hier bekijken.

Aanvullend kunt u het artikel van VPRO, 14 november 2023, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen