Dilemma’s voor de ECB

BNR Nieuwsradio

Recentelijk verscheen Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics, in een uitzending van BNR Nieuwsradio over onder andere de opening van het cijferseizoen. Samen met Simon van Veen, fondsmanager van het Sustainable Dividend Value Fund, behandelt zij het lastige vraagstuk van inflatie voor de Europese Centrale Bank (ECB).
 

De hoogleraar begint haar verhaal door te stellen dat de inflatie nog steeds boven de doelstelling van de ECB ligt. Ze hoopt vooral dat Philip Lane, lid van de Directie van de ECB, verder vooruit gaat kijken om de doelstellingen van de ECB op gebied van inflatie te behalen. Wel moet worden afgevraagd of die doelstellingen realistisch zijn, aldus Pieterse-Bloem.

De keuzes die de ECB te maken heeft, zijn erg lastige. Er leeft namelijk veel onzekerheid, ook voor beleggers. Ook in eerdere tijden van hoge inflatie streefde de ECB naar een inflatie van ongeveer twee procent. Het is dan ook de vraag of ze hun doelstelling nu wel zouden aanpassen. Mochten zij dit niet doen, zijn er wederom harde maatregelen nodig om de inflatie af te remmen. Een lastige keuze voor de centrale bank dus, concludeert de hoogleraar.

Professor
Meer informatie

U kunt de volledige uitzending van BNR Nieuwsradio, 17 oktober 2023, hier beluisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen