Econometrist Carlijn Smeets ontvangt prestigieuze beurs

Carlijn Smeets smiling with a closed smile

Econometriestudent Carlijn Smeets van Erasmus School of Economics is de KHMW-Eizenga-beurs van $ 50.000 toegekend. De beurs is mogelijk gemaakt dankzij een schenking die professor Wietze Eizenga naliet aan de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Vanaf september 2024 vervolgt Carlijn haar studie aan Cornell Tech, New York City, in de masteropleiding Operations Research and Information Engineering. Momenteel rondt ze de specialisatie Analytics and Operations Research in Logistics af, in de masteropleiding Econometrics and Management Science.

Carlijn is enorm dankbaar dat ze deze beurs heeft gekregen: ‘Hierdoor kan ik me volledig concentreren op mijn tijd bij Cornell Tech en het maximale uit deze unieke ervaring halen. Het zou overigens niet mogelijk zijn geweest zonder de uitzonderlijke docenten van Erasmus School of Economics, die vanaf het begin mijn passie voor dit vakgebied hebben aangewakkerd. Ik ben vooral de hoogleraren Philip Hans Franses en Albert Wagelmans dankbaar, die ook tijdens het toelatingsproces waardevolle ondersteuning hebben geboden.’ Over haar verblijf in New York het komende academische jaar zegt ze: ‘Ik ben super enthousiast en verwacht niet alleen veel te leren, maar ook levenslange vriendschappen te sluiten met studenten van over de hele wereld.’

Modellering van de belangrijkste kenmerken van vertragingen bij vertrek van luchtvaartmaatschappijen

In februari 2024 leidde een wetenschappelijke studie van Carlijn Smeets en co-auteur prof. dr.  Philip Hans Franses tot een publicatie in Applied Stochastic Models in Business and Industry, een peer-reviewed tijdschrift op het snijvlak van stochastische modellering, data-analyse en hun toepassingen in het bedrijfsleven, financiën, verzekeringen, management en productie. In dit artikel, getiteld “Modeling flight delays by an intensity-based Hawkes process” modelleert Carlijn de belangrijkste kenmerken van vertrekvertragingen van luchtvaartmaatschappijen, met behulp van een op intensiteit gebaseerd Hawkes-proces. Uit haar toepassing op alle KLM-vertrekvertragingen op de luchthaven Amsterdam Schiphol in januari 2015, blijkt dat volatiliteit in vertrekvertragingen endogeen is. Carlijn en hoogleraar Franses correleerden de belangrijkste parameters van het geschatte Hawkes-proces met dagelijkse weersomstandigheden en ontdekten dat deze omstandigheden het zelfopwekkende kenmerk van vertrekvertragingen versterken.

Over de KHMW-Eizenga-beurs

De KHMW-Eizenga-beurs is beschikbaar voor Nederlanders die geïnteresseerd zijn in het volgen van een MBA of een graduate studie in economie in de Verenigde Staten. Aanvragers moeten minimaal een bachelordiploma hebben, uitstekende academische prestaties hebben en duidelijk kunnen verwoorden hoe deze beurs zal bijdragen aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Meer informatie

Additionele informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics: rdegroot@ese.eur.nl, +316 53 641 846.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen