Eindeloos rapporten schrijven, maar niks bereiken

Telegraaf
Peter Kavelaars, Professor of Fiscal Economics at Erasmus School of Economics
Erasmus School of Economics

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, bespreekt het nieuwe rapport van het ministerie van Financiën in een artikel van de Telegraaf. Telkens worden er nieuwe rapporten geschreven met mooie plannen, maar wordt er ook echt iets mee gedaan?

Iedere vier jaar verschijnt er weer een dik rapport van het ministerie van Financiën. In dit rapport staan veel aanbevelingen voor een beter belastingstelsel. Kavelaars geeft aan dat er veel nuttige dingen in staan, maar toch komen we niet verder. Telkens wordt er verder gekeken naar nieuwe oplossingen, maar nooit wordt er iets gedaan met de goede oudere adviezen. Kavelaars ziet het liefst dat daar mee aan de slag gegaan wordt. Op deze manier blijft men rapporten schrijven, maar schieten we niks op. 

Rigoreuze ingerepen zijn volgens Kavelaars niet nodig. Hij stelt voor om eerst te schrappen in de regelingen die niet werken, om zo geld vrij te maken voor de regelingen die wel werken. Uit onderzoek van het ministerie van Financiën blijkt namelijk dat het grootste deel van de regelingen niet bewezen werkt. Toch is het wijzigen lastig, omdat er een politiek spel bij betrokken is. Doordat politici bang zijn voor hun achterban durven ze geen actie te ondernemen. Het wiel hoeft niet uitgevonden te worden, politici kunnen genoeg houvast vinden in de rapporten die al klaarliggen. 

Professor
Peter Kavelaars, Professor of Economics of Taxation at Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van De Telegraaf, 24 februari 2024, hier lezen.

U kunt het volledige artikel van De Telegraaf, 24 februari 2024, hierboven downloaden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen