Erasmus Open Access Event met specialist Robert-Jan Smits en premiere Paywall

Paywall the movie

Open Science & Open Access zijn veel gehoorde termen bij het publiceren van wetenschappelijke resultaten. Van onderzoekers en universiteiten wordt verwacht dat vanaf 2020 alle publicaties vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Een groot struikelblok hierbij is de betaalmuur oftewel paywall. Alles wat je moet weten over deze betaalmuur hoor je op het Erasmus Open Access Event 2018.

Praat mee met afgezant Europese Commissie

Tijdens het Erasmus Open Access Event ontvouwt Robert-Jan Smits, onlangs benoemd tot de afgezant voor Open Access van de Europese Commissie, Plan S voor de versnelling naar volledige en onmiddellijke toegang tot wetenschappelijke publicaties. Plan S werd op 4 september gepresenteerd door cOAlitionS, een groep van twaalf Europese subsidieverstrekkers voor onderzoek, met de steun van de Europese Commisie en de Europese Onderzoeksraad. NWO vertegenwoordigt Nederland.

Dilemma's voor jonge onderzoekers

Zijn presentatie wordt voorafgegaan door een speech van KNAW-lid prof. dr. Pearl Dykstra, hoogleraar Empirische Sociologie. Dykstra uit haar bezorgdheid over open access tot publicaties en Open Data. Ze gaat ook in op de dilemma’s voor jonge onderzoekers en benadrukt de rol van de bibliotheek bij het beschikbaar maken van onderzoeksresultaten voor iedereen.

Europese première documentaire Paywall

De Amerikaanse documentairemaker Jason Schmitt richt zich op de noodzaak van Open Access voor onderzoek en wetenschappelijke vooruitgang. Hij leidt zijn documentaire 'Paywall: The Business of Scholarship' in. Het is de eerste keer dat deze in Europa wordt vertoond. De documentaire onderzoekt de grondgedachte achter de enorme hoeveelheid geld dat wordt verdiend door commerciele wetenschappelijke uitgeverijen, waarvan de winstmarges vaak groter zijn dan die van Apple, Facebook en Google. De film wordt op 22 oktober 2018 getoond worden bij de Verenigde Naties in New York.

Meer info en aanmelden hier

 

Meer informatie

Erasmus Open Access Event 2018, dinsdag 9 oktober 2018, 14.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Erasmus Paviljoen, campus Woudestein, 
www.eur.nl/library/OA2018

Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam, Leonidas B.T. Pakos: T +31640893579 of E pakos@eur.nl

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief