ESSB podcast: Onderzoeksmoeheid voorkomen?

Van ‘transactie’ naar ‘relatie’
Mensen in de stad

Wetenschappers in het sociale domein doen hun onderzoek samen met mensen, zoals in wijken, op werkplekken of op scholen. Maar wat nu als die mensen geen zin meer hebben om mee te doen aan al die onderzoeken? Steeds vaker blijven de vragenlijsten leeg en wordt het verzamelen van onderzoeksdata een moeizame zoektocht, men is ondezoeksmoe. Deze podcast verhaalt over de zoektocht naar de weerstand bij onderzochten en hoe onderzoekers kunnen bijdragen aan de vermindering daarvan. 

 

Onderzoeksmoeheid betekent dat sociale- en gedragswetenschappers het anders moeten aanpakken bij hun zoektocht naar ‘proefpersonen’. Dit verontrust sociaal wetenschapper dr. Joris Beek en stuurde een voorstel in voor het maken van een story telling podcast over dit onderwerp en dat door de faculteit werd gehonoreerd. 

Joris Beek: “Ik maak mij zorgen over wat de teruglopende belangstelling voor deelname aan onderzoek impliceert - voor wetenschappers, maar meer nog voor mensen die deelnemen in onderzoek: “Het is nog een zoektocht, maar dat maakt het ook spannend”.

Samen met podcastmaker Hajo Magré is Joris op zoek gegaan naar waar de weerstand precies zit en hoe mogelijke oplossingen eruit kunnen zien. Om daarachter te komen is Hajo in gesprek gegaan met Andrea Karremans, van Bewonersorganisatie Vreewijk en Mustapha Eaisaouiyen van Recht op de stad. Zij winden er geen doekjes om waarom het niet goed gaat en hoe zij zien hoe het beter kan. Gedragswetenschapper  Inge Merkelbach, universitair docent Klinische psychologie (ESSB en directeur BIG’R) vertelt dat je veel terugkrijgt van de respondenten als je daadwerkelijk een relatie met de onderzochten aangaat. Verder laat Arthur Bakker, hoogleraar Bètadidactiek en Curriculum aan de Universiteit van Amsterdam, zien dat je je verplaatsen in een maatschappelijke partij waarmee je wilt samenwerken het verschil kan maken. 

Deze podcast kwam tot stand als onderdeel van een wedstrijd in het kader van de viering 60-jarig bestaan ESSB in het academisch jaar 2023-2024. Redactie, opname, montage en presentatie door Hajo Magré van NAP1 Podcasts

Luisteren 

Je kunt de podcast beluisteren via onder andere Spotify en via Apple podcast 

Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, kooistra@essb.eur.nl 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen