'Fear of missing out' bij de AEX

Op 13 februari zat Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics, aan tafel bij het beleggerspanel van BNR Nieuwsradio. Hier heeft zij het samen met Jean-Paul van Oudheusden gehad over de stijgende AEX en de wereldwijde vastgoedmarkt. 

AEX

Aangezien de inflatie mooi afkomt, ziet de centrale bank kansen om de rente te verglagen. Dit schetst beeld van een gunstige beleggingsomgeving. De AEX is de afgelopen flink gestegen, maar nu is het de vraag waar eindigt de weg naar de top? De markt timen is volgens Pieterse-Bloem een lastige kwestie. Er is sprake van een instap en uitstap moment die beide van belang zijn voor goede resultaten. De wereldwijde jubelstemming van de AEX hield ditmaal vrij lang stand. Meestal zakt AEX iets sneller weer in elkaar, maar dat is nu pas na een week gebeurd. Het is belangrijk om in deze situatie te zien dat er sprake is van FOMO (Fear Of Missing Out) aangaande de Tech aandelen. Iedereen wil zijn graantje meepikken, wat ook te zien is bij Nederlandse bedrijven. Lagere rentes zijn voornamelijk voor groeiaandelen heel goed, waarvan techaandelen dat bij uitstek zijn. Waar voorheen een harde recessie in veel mensen hun scenarioset van verwachtingen van de markt zat, lijkt er eerder sprake te zijn van een kleine recessie. Als belegger kan je daarom volgens Pieterse-Bloem het beste spreiden, het liefst nog over de hele wereld en in verschillende typen producten, dan is er minder gevoeligheid voor de volatiliteit. 


Vastgoedmarkt

Overal op de wereld neemt de onzekerheid over vastgoedmarkten toe. Het gevaar met de onzekerheid zit het in het verspreiden van informatie over de positie van banken, wat een bank sprint kan veroorzaken. Volgens Pieterse-Bloem staan de bankbalansen er een stuk beter voor, vergeleken met 2008. Banken hebben het afgelopen jaar ook behoorlijke winsten gemaakt, wat zeker helpt. 

Professor
Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt de hele aflevering van BNR Nieuwsradio, 13 februari 2024, hier luisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen