Interview met Maria Carmen Punzi, winnaar van de FAME Athena Award 2023

Maria Carmen Punzi & Semiha Denktas op de dies natalis 2023
Winnaar Fame Athena award 2023 Maria Carmen Punzi met kunstwerk op podium tijdens uitreiking.
Arie Kers

De winnaar van de FAME Athena Award 2023 is Maria Carmen Punzi. "Door een eerlijk gesprek aan te moedigen over menstruele gezondheid, een onderwerp dat vaak wordt gestigmatiseerd of over het hoofd gezien, help jij barrières te slechten en moedig je een open dialoog aan over een cruciaal aspect van het leven van vrouwen." Met de Athena Award zet FAME (Females in Academia Moving towards Equity) medewerkers en studenten in de schijnwerpers die vrouwelijk talent binnen de academische wereld stimuleren en een voorbeeld zijn voor anderen.

De FAME Athena Award werd tijdens de Dies Natalis uitgereikt aan Maria Carmen Punzi door Chief Diversity Officer Semiha Denktaş: "Jij bent een van de mensen die ervoor heeft gezorgd dat er gratis menstruatieproducten beschikbaar zijn op onze universiteit. En met je Instagram-kanaal en optredens in verschillende media ga je verder dan je werk aan onze universiteit. Je zorgt voor heldere academische communicatie op sociale media, waardoor deze belangrijke gesprekken toegankelijker worden voor een breder publiek en mensen zich beter kunnen relateren."

Maria Carmen Punzi ontving een schilderij van Sofja Wolsky en het officiële certificaat van de FAME Athena Award. We interviewden haar over haar werk, over het winnen van de prijs en over de uitdagingen waar vrouwen op onze universiteit voor staan.

"Bij EUR heb ik altijd het gevoel gehad dat ik volledig mezelf kon zijn, dat ik de status quo kon uitdagen"

Maria Carmen Punzi

De winnaar van de FAME Athena Award 2023

Wat betekent het winnen van deze prijs voor jou? 

Ik zette voor het eerst voet op de campus toen ik 20 jaar oud was (2015), tijdens mijn uitwisselingssemester, de eerste keer dat ik in het buitenland woonde. Ik wist zo weinig en toch was ik zo gebiologeerd door de kleuren, de levendigheid en het gevoel van mogelijkheden dat ik hier voelde. Deze universiteit heeft me zien groeien tot de onderzoeker, docent en activist die ik nu ben: bij EUR heb ik altijd het gevoel gehad dat ik volledig mezelf kon zijn, dat ik de status quo kon uitdagen en dat ik nieuwe onderwerpen, nieuwe manieren van denken en van kijken naar de wereld, op tafel kon leggen.

Daarom ben ik enorm vereerd dat ik deze prijs heb gewonnen, vooral omdat ik weet hoeveel briljante vrouwen er op onze universiteit werken en vechten voor gelijkheid en rechtvaardigheid. De prijs ontvangen in het laatste jaar van mijn PhD maakt voor mijn gevoel het verhaal rond; het is een bevestiging dat - hoewel het combineren van onderzoek, onderwijs en sociale impact soms als 'te veel' kan voelen, of alsof je tegen een onzichtbare muur duwt - dit werk wordt gezien, en gewaardeerd en erkend wordt.

Waar ben je in je werk bij de EUR het meest trots op?

Ik ben er erg trots op dat ik het onderwerp menstruele gezondheid en gelijkheid naar de Erasmus Universiteit heb gebracht. Ik heb hard gewerkt om aan te tonen dat het een onderwerp is dat de moeite waard is om te onderzoeken, relevant is op onze faculteit en universiteit, van fundamenteel belang is voor het bereiken van gendergelijkheid, en ook van cruciaal belang is voor (sociale) duurzaamheid.

En weet je wat ik ervoor terugkreeg? Talloze inspirerende, kwetsbare gesprekken met eerst mijn collega’s, daarna met andere faculteitsleden en daarna met mijn eigen studenten. Verhalen, verbinding, herkenning. Praten over menstruele gezondheid in de krant, in collegezalen en op de campus heeft mij diepgaand verbonden met de EUR-gemeenschap. Natuurlijk moet ik ook vermelden dat we samen met Ana Uribe Sandoval, de Universiteitsraad en Erasmus Verbindt gratis menstruatieproducten voor studenten en docenten op de campus hebben bepleit en verkregen, ondersteund door het College van Bestuur. Ik kan het nog steeds niet geloven

Maria Carmen Punzi zit buiten met de stad op de achtergrond.
Maria Carmen Punzi

Wat zie jij als een uitdaging voor vrouwen op de EUR?

Niet de structuur van macht, onderdrukking en uitsluiting te repliceren waartegen wij als vrouwen en als vrouwen gesocialiseerde mensen hebben moeten en nog steeds moeten vechten. Ik denk dat dit een van de meest uitdagende onderdelen is van de strijd voor gendergelijkheid: het tegelijkertijd erkennen van het voorrecht dat we genieten, gebaseerd op etniciteit, sociale klasse, welvaart en opleidingsniveau.

Als je wordt opgevoed met de overtuiging dat slechts weinig vrouwen de top kunnen bereiken, is het moeilijk om ruimte te maken voor samenwerking. Het kan een uitdaging zijn om anderen te helpen en vooruit te brengen, omdat er een onderliggende angst bestaat dat zij jouw plaats kunnen innemen. Hoe maken we ruimte voor een veelbelovende jonge vrouwelijke student met een goede onderzoeksintuïtie? Hoe kunnen we de kans doorgeven om te spreken, op het podium te staan of geraadpleegd te worden, en de microfoon doorgeven aan een collega van kleur of aan een collega uit een gemarginaliseerde groep? Hoe kunnen we dit allemaal doen zonder het gevoel te hebben dat we onze eigen plek en onze eigen kansen, zullen verliezen? Dit is een vraag waar ik nog steeds mee zit, en ik denk dat het een kwetsbare vraag is waar iedereen over zou moeten nadenken.

Is er iets dat je zou willen zeggen om andere vrouwen op de EUR te inspireren?

Het bevorderen van zelfvertrouwen heeft het potentieel om zowel je carrière als je leven te veranderen. Hoewel we allemaal moeten vechten om de structuren van macht en onderdrukking te overwinnen die onze kansen belemmeren, moeten we niet vergeten dat we een enorme hulpbron in onszelf hebben: we kunnen onze grootste cheerleaders worden en onszelf en onze visie geloven voordat iemand anders dat doet.

Onderzoeker
Meer informatie

Over de FAME Athena Awards

Gerelateerde content
Op 8 november 2023 werd de 110e verjaardag van onze universiteit gevierd tijdens een grootste ceremonie op Campus Woudestein.
The Transformers op de dies natalis 2023

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen