Johannes Juda Groen Prijs 2020 naar Renske Keizer

Prof. dr. Renske Keizer

Een van de twee Joannes Juda Groen Prijzen van de Stichting voor Interdisciplinair Gedragswetenschappelijk Onderzoek (SIGO) is dit jaar toegekend aan socioloog prof. dr. Renske Keizer van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze bijzondere prijs bedraagt € 30.000  te besteden aan onderzoek. Zij ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar het grote belang van vaders (naast moeders) voor de mentale en fysieke gezondheid van hun kinderen. 

Hoogleraar Familiesociologie Rense Keizer krijgt de Joannes Juda Groen prijs voor junior onderzoekers, voor haar onderzoek naar het grote belang van vaders (naast moeders) voor de mentale en fysieke gezondheid van hun kinderen. Zij vond bovendien dat vaders een gezondere levensstijl hebben dan kinderloze mannen en ook langer leven. Keizers onderzoek bevindt zich op het kruispunt van sociologie, demografie, epidemiologie, ontwikkelingspsychologie en pedagogiek. Haar uiterst intrigerende en originele onderzoek naar het belang van ouder-kindrelaties voor de gezondheid van de gezinsleden krijgt internationale erkenning en toont aan dat naast moeders ook vaders uitermate belangrijk zijn voor de cognitieve ontwikkeling van hun kinderen. 

Over de Joannes Juda Groen Prijzen 

De prijzen zijn vernoemd naar de in 1990 overleden prof. dr. Joannes Juda Groen. Hij was grondlegger van de psychosomatiek en groot pleitbezorger voor onderzoek naar de impact van psychosociale factoren ter bevordering van gezondheid en welzijn.  
De Stichting voor Interdisciplinair Gedragswetenschappelijk Onderzoek (SIGO) heeft als doel het bevorderen van menselijk welzijn door interdisciplinair gedragswetenschappelijk onderzoek, in het bijzonder op het gebied van de biologie, de geneeskunde, de psychologie en de sociologie. 
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een publiekssymposium op 24 september in de Uilenburgersjoel te Amsterdam.  
Naast Renkse Keizer heeft ook prof. dr. Brenda Penninx (Amsterdam UMC) de prijs toegekend gekregen. 

Over Renske Keizer 

Socioloog Renske Keizer (1983) is hoogleraar Familiesociologie bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences waar zij in 2010 in dienst trad. In de afgelopen jaren kreeg zij diverse belangrijke erkenning voor haar onderzoeksbijdragen. In 2017 ontving zij de prestigieuze European Reseach Council (ERC) Starting Grant en eerder was zij succesvol in het binnenhalen van een Veni- en een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 2019 is zij toetreden tot De Jonge Akademie van de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen (KNAW).In 2016 werd ze geselecteerd als een van de 25 meest talentvolle jonge wetenschappers aan alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten. Haar onderzoek is gepubliceerd in toonaangevende vakbladen, waaronder Journal of Marriage and Family, Journal of Family Psychology, Population and Development Review, European Sociological Review, and European Journal of Population. 

Professor
Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties ESSB, 010 408 2135, kooistra@essb.eur.nl 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen