Maar 1% van de voetbalcoaches in Europa zijn vrouwen van etnische minderheidsafkomst

Arne van Lienden ontvangt UEFA-subsidie voor onderzoek naar het gebrek aan vrouwen met een etnische minderheidsachtergrond in coaching
Women football
Woman holding football

De populariteit en daarmee de vooruitgang van het vrouwenvoetbal heeft in de afgelopen 10 jaar een enorme vaart genomen. Wereldwijd hebben mensen rolmodellen gevonden in de inspirerende speelsters die het vrouwenvoetbal blijft voortbrengen. Maar wist je dat slechts 1% van alle professionele voetbalcoaches in Europa vrouwen met een etnische minderheids-achtergrond zijn? Met een subsidie vanuit het UEFA Research Grant Programma start Arne van Lienden een onderzoeksproject waarin hij zich richt op deze ondervertegenwoordiging en zoekt hij naar effectieve maatregelen op strategisch niveau om de aanwezigheid van vrouwen van etnische minderheidsafkomst in professioneel coaching te versterken.

Om antwoord te geven op de onderzoeksvraag ‘Wat zijn effectieve maatregelen op strategisch niveau in voetbalbeleid die de aanwezigheid van vrouwen met een etnische minderheidsachtergrond in het professionele coachingsvak en -opleiding versterken?’, zal Arne van Lienden verschillende vrouwelijke (aspirant) coaches met een etnische minderheidsachtergrond interviewen. Maar een misschien belangrijker en vooruitstrevender onderdeel van zijn onderzoek zijn de observaties tijdens coachingsopleidingen. Deze opleidingen zijn cruciale plekken waar vooruitgang geboekt kan worden op het gebied van inclusie.

Dit onderzoeksproject, dat wordt gesteund door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), draagt bij aan verschillende initiatieven met als doel het voetbal een betere afspiegeling te laten zijn van de diversiteit in de samenleving. De onderzoeksresultaten zullen de UEFA helpen om een groep te bereiken en te betrekken die vandaag de dag nog afwezig is in voetbal coaching, ondanks de toename van het aantal vrouwelijke coaches in Europa.


UEFA Research Grant Programma

Arne van Lienden ontvangt een subsidie van €12.500 van het UEFA Research Grant Programma voor zijn onderzoek. Het UEFA Research Grant Programma bestaat sinds 2009 en is in het leven geroepen om vooruitstrevend onderzoek te stimuleren dat strategische beslissingen in het Europese voetbal verbetert. Jaarlijks kunnen onderzoekers, die zich focussen op het analyseren van Europees voetbal vanuit verschillende disciplines, een subsidieaanvraag indienen voor maximaal €20.000. Na afronding van het onderzoeksproject worden de resultaten gedeeld met de 55 UEFA leden en wordt het onderzoek gebruikt voor groei en ontwikkeling binnen de UEFA.

Onderzoeker

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen