Marianne van Woerkom benoemd tot bijzonder hoogleraar

Hoe kan positieve psychologie bijdragen aan het optimaal functioneren van werkende mensen? Die vraag gaat dr. Marianne van Woerkom onderzoeken als bijzonder hoogleraar Positieve Organisatie Psychologie bij het Departement Psychology, Education and Child Studies van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege Erasmus Trustfonds.

Van Woerkom verkent voor haar leerstoel hoe de positieve psychologie kan bijdragen aan het optimaal functioneren van werkende mensen. Zij zal interventies onderzoeken die werknemers helpen bij het leren kennen en ontwikkelen van hun talenten en persoonlijke hulpbronnen. Daarbij draait het bijvoorbeeld om optimisme en veerkracht en het zo aanpassen van hun werk dat het aansluit bij hun sterke punten.

De nieuwe inzichten kunnen onder meer gebruikt worden door organisaties die op een meer motiverende manier de prestaties van hun werknemers willen stimuleren. Daarnaast is het nuttig voor  organisaties die werkplekken willen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Positieve psychologie

De positieve psychologie verlegt de aandacht van het analyseren en oplossen van problemen naar positieve uitzonderingen. Het gaat om de momenten waarop mensen zich bevlogen en energiek voelen en hun persoonlijke eigenschappen en vaardigheden optimaal kunnen gebruiken. De positieve psychologie wil hiermee een completer beeld krijgen wat bijdraagt aan het floreren van individuen, teams en organisaties.

Over Marianne van Woerkom
 

Prof.dr. Marianne van Woerkom is gepromoveerd op een proefschrift over leren op de werkplek aan de Universiteit Twente. In 2003 is zij begonnen bij het Departement Human Resource Studies, Tilburg University. Zij onderzoekt het bevorderen van ontwikkeling, welzijn en bevlogenheid van werkenden. Bij de Erasmus Universiteit zal zij haar werk verbreden naar de effectiviteit van andere benaderingen die op de positieve psychologie gebaseerd zijn, zoals job crafting en zelf-leiderschap.

Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, kooistra@essb.eur.nl | 010 408 2135 | 06 83676038

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen