Nieuw masterprogramma leidt studenten op tot leiders voor een rechtvaardige en duurzame toekomst

Two persons standing on two sides of a desk with paper

Het is officieel: Vanaf vandaag kunnen studenten zich inschrijven voor de nieuwe transdisciplinaire Master 'Societal Transitions' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Het masterprogramma, ontworpen door een diverse groep EUR academici in samenwerking met het platform Design Impact Transition (DIT), laat studenten kennismaken met complexe duurzaamheidsuitdagingen en leert hen transitieprocessen naar een rechtvaardige en duurzame toekomst te faciliteren.

Met het oog op hedendaagse crises, is dit onderwijsaanbod dringend nodig: "De wereld zoals die nu is, kan niet doorgaan. We hebben jonge mensen nodig om veranderingen aan te sturen. Dat is waar we toe opleiden in dit programma: omgaan met de grote uitdagingen waar onze wereld voor staat en studenten de instrumenten geven die ze nodig hebben om een verschil te maken," zegt Prof. Dr. Dirk van Dierendonck, coördinator van het Leadership Track van het programma. De Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de noodzaak van dit programma in november 2022 officieel erkend.  

"Onderwijs gericht op zorg voor de aarde en al haar huidige en toekomstige bewoners"

Anders dan de meeste opleidingen aan de EUR is de nieuwe master 'Societal Transitions' transdisciplinair: docenten komen uit verschillende disciplines - waaronder filosofie, economie, politicologie, ecologie en psychologie - en samenwerking met maatschappelijke stakeholders en burgers staat centraal in het programma. Het overstijgt bewust de academische muren en nodigt studenten uit om zich in de praktijk te begeven. Studenten schrijven bijvoorbeeld geen traditionele scriptie voor hun afstuderen, maar werken in teams om een interventie te ontwerpen voor een duurzaamheidsuitdaging uit de praktijk. Deze transdisciplinaire aanpak sluit aan bij de missie van de EUR om 'positieve maatschappelijke impact' te creëren: "Bij de EUR willen we midden in de samenleving staan. Dit vereist een transformatie van onderwijs gericht op problemen en individuen, naar onderwijs gericht op zorg voor de aarde en al haar huidige en toekomstige bewoners", zegt prof. dr. Liesbeth Noordegraaf-Eelens, hoogleraar Transformatief Academisch Onderwijs en vice-decaan Onderwijs aan de Erasmus School voor Filosofie (ESPhil).  

Studenten van alle achtergronden zijn welkom 

Ondanks het transdisciplinaire karakter is de master 'Societal Transitions' ondergebracht bij de faculteit van Noordegraaf-Eelens, ESPhil. "Dat komt omdat de EUR nog geen institutionele infrastructuur heeft voor transdisciplinair academisch werk", legt prof. dr. Derk Loorbach uit, academic lead bij het DIT en kerndocent in het nieuwe programma. Hij benadrukt dat "de master openstaat voor studenten van alle achtergronden." Studenten kunnen zich voor-aanmelden door een mail te sturen naar dit@eur.nl; het programma begint in het najaar van 2023.  

Transdisciplinariteit opschalen

Het DIT-platform, een door de EUR opgezet strategie-initiatief, werkt aan het versterken van transdisciplinair onderzoek, onderwijs en engagement aan de universiteit. Dit is een antwoord op de zorgen over hardnekkige maatschappelijke uitdagingen en het gebrek aan academische betrokkenheid bij interventies. "Met dit masterprogramma laten we zien dat we transdisciplinariteit op schaal kunnen organiseren", zegt prof. dr. Loorbach. "Het maakt de weg vrij voor de universiteit van de toekomst."  

Ecologische crises, sociale onrechtvaardigheid, politieke polarisatie en andere dringende uitdagingen zijn allemaal complexe problemen die niet in disciplinaire hokjes passen. Ze kunnen beter begrepen worden door direct burgers en maatschappelijke stakeholders erbij te betrekken. Transdisciplinair onderzoek en onderwijs combineren kennis uit verschillende wetenschappelijke disciplines met die van maatschappelijke stakeholders en burgers om deze uitdagingen aan te pakken.  

Nog vragen? Neem contact op.

Neel van Roessel

Education Developer

E-mailadres
dit@eur.nl
Meer informatie

Lees hier meer over het programma. 

Ben je geïnteresseerd in de studie 'Societal Transitions'? Ontmoet ons op de Master Open Dag op 26 november om docenten te ontmoeten, vragen te stellen en het DIT-team te leren kennen. Schrijf je hier in. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen