Nieuwe kankerbehandelingen ontwikkelen met behulp van een beurs

Chau Tran 1

Masterstudent Chau Tran trekt haar hardloopschoenen aan als dank voor haar kans om kankerbehandelingen te onderzoeken aan het Erasmus Medisch Centrum, dankzij een beurs voor de Erasmus Universiteit Rotterdam.  

De wetenschapper uit Vietnam heeft zich ingeschreven voor de Erasmus 10k Charity Run op 16 april om geld in te zamelen voor beurzen voor getalenteerde jongeren: "Ik geef toe dat het hardlopen nieuw voor mij is, maar ik train in het weekend en misschien zullen enkele van mijn vrienden mij op de dag zelf vergezellen, want het evenement is één van de hoogtepunten van het universiteitsjaar."  

Zoveel inspirerende wetenschappers

Chau kreeg al vroeg inzicht in hoe interessant wetenschap kan zijn toen haar project op de middelbare school over aquaponics werd geselecteerd voor een internationale wetenschapsbeurs. De driekoppige groep vloog naar Arizona om het project aan een jury te presenteren: "Toen we 17 jaar oud waren kregen we de kans om zoveel inspirerende wetenschappers in de Verenigde Staten te ontmoeten en beseften we dat we ook zoals zij konden zijn. Hoewel onderzoek in Vietnam op dat moment niet veel aandacht kreeg."  

Chau Tran 2

Niet het juiste voor haar

Na een jaar een medische opleiding te hebben gevolgd besefte Chau dat een carrière als arts niet voor haar was en besloot ze haar eerdere interesses in wetenschap te volgen. Ze studeerde voor een BSc in Biochemie aan de Universiteit van Hong Kong en deed als onderzoeksassistent onderzoek naar innovatieve manieren om malaria te diagnosticeren. Tijdens haar studie deed ze transdisciplinair onderzoek met studenten van de Universiteit Utrecht wat haar inspireerde om haar opleiding in Nederland voort te zetten.  

  

Het zou voor mij onmogelijk zijn geweest om mijn studie te financieren zonder deze beurzen

Mijn potentieel bereiken

Chau kreeg twee beurzen van EUR om het collegegeld en de kosten van levensonderhoud te dekken tijdens het tweejarige masterprogramma Molecular Medicine. "Het zou voor mij onmogelijk zijn geweest om mijn studie te financieren zonder deze beurzen en ik ben het Erasmus Trustfonds zeer dankbaar voor deze geweldige kans. Ik weet dat studeren me zal helpen om mijn potentieel als wetenschapper te bereiken", zegt ze.  

Het leven in Nederland heeft haar leven veranderd: "Rotterdam is heel dynamisch met mensen uit zoveel culturen, dat voel je gelijk als je in de stad aankomt. De helft van mijn klas bestaat uit medische studenten, de rest heeft een wetenschappelijke achtergrond en we komen uit allerlei verschillende landen. Ik vergroot voortdurend mijn onderzoekservaring en leg verschillende contacten. Ik gebruik moleculaire benaderingen om kankerbehandelingen te verbeteren. Mijn eerste project gebruikte biologische nanodeeltjes om kankercellen aan te pakken en het tweede project betrof oncolytische virussen om een anti-tumor immuunrespons te stimuleren."   

 Jonge mensen aanmoedigen

Chau overweegt om na haar afstuderen een promotieonderzoek te doen. Ze kijkt ook vooruit naar verdere carrièremogelijkheden en is geïnteresseerd in ondernemerschap en nieuwe technologieën naar Vietnam en Zuidoost-Azië te brengen.  

 Jonge mensen in haar thuisland aanmoedigen om STEM te studeren is Chau's passie: "Voordat ik naar Hongkong ging, organiseerde ik samen met vrienden workshops voor middelbare scholieren om hen te inspireren om robots, vliegende objecten, hologrammen en nog veel meer producten te ontwikkelen. Dit is iets wat ik weer wil doen nadat ik ben afgestudeerd. Er zijn zoveel opwindende wereldwijde mogelijkheden in de wetenschap en ik wil dat Vietnam daarin een centrale plaats inneemt."  

De Erasmus 10k Charity Run op zondag 16 april is officieel onderdeel van de Rotterdam Marathon. De universiteit moedigt studenten, academici en medewerkers aan om deel te nemen door te rennen of te doneren om geld in te zamelen voor getalenteerde maar kansarme studenten die zich anders misschien geen studie kunnen veroorloven. 

Meer informatie

Wil jij ook talentvolle studenten als Chau helpen met een beurs? Ondersteun één of meer deelnemers van de Erasmus Charity Run via deze link.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen