Nieuwe kankermedicijnen alleen betaalbaar door revolutie in prijsberekening

ja

Een belangrijke nieuwe publicatie vandaag in Nature Reviews stelt dat een wereldwijde revolutie in de prijsberekening van nieuwe medicijnen tegen kanker bittere noodzaak is om de snelle groei in het aantal gevallen van deze ziekte het hoofd te bieden

Hoogleraar Carin Uyl-de Groot geeft in een korte video uitleg over het onderzoek dat ze samen professor Bob Lӧwenberg heeft gedaan naar de prijsberekening van nieuwe medicijnen tegen kanker.

Algoritme

Het wetenschappelijke artikel, getiteld ‘Sustainability and affordability of cancer drugs: a novel pricing model’ geschreven door prof. dr. Carin Uyl-de Groot en prof. dr. Bob Lӧwenberg (Erasmus MC) en beiden werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, lanceert een algoritme dat de prijs van innovatieve geneesmiddelen op een zo transparant mogelijke manier vaststelt.  

Het algoritme neemt de werkelijke kosten van R&D, productie, verkoop, marketing en een redelijke winstmarge gebaseerd op de klinische meerwaarde van het geneesmiddel mee om tot een billijke prijs voor elk nieuw anti-kanker medicijn te komen.

Zo komt dit algoritme bijvoorbeeld tot een aanbevolen prijs van €2.587 per behandeling met het middel enzalutamide tegen prostaatkanker, terwijl de huidige marktprijs in het Verenigd Koninkrijk bijna 12 keer hoger ligt (€30.304), en in de VS zelfs ruim 28 keer hoger (€74.165).

Voor het middel Ruxolitnib tegen de minder voorkomende ziekte myelofibrose vindt het algoritme €14.424 per behandeling een redelijk bedrag. Dit middel kost op dit moment echter €49.965 in het Verenigd Koninkrijk en zelfs €75.249 per behandeling in de Verenigde Staten.

Wetgeving ontbrekende schakel

Hoogleraar Carin Uyl-de Groot, verbonden aan Erasmus School of Health Policy & Management, zegt:

“Wanneer je deze cijfers ziet is het heel duidelijk dat farmaceutische bedrijven veel te veel vragen voor hun nieuwe geneesmiddelen, en als verklaring vaak met een beschuldigende vinger wijzen naar de druk van aandeelhouders om hun winsten te maximaliseren. En veel overheden, ondanks inspanningen van sommigen om deze status quo te doorbreken, krijgen er geen grip op. Wij begrijpen de noodzaak om winst te maken, maar dit kan ook worden bereikt door de geneesmiddelen die zij produceren betaalbaar te maken zodat ze op veel grotere schaal kunnen worden ingezet.

Door het algoritme te gebruiken weten we nu wat een juiste prijs voor deze medicijnen is. De ontbrekende schakel is echter de wetgeving. Europese overheden zouden door middel van nieuwe EU wetgeving in staat moeten worden gesteld om dit model toe te kunnen toepassen, want met de huidige wetgeving kan dat nog niet. Hetzelfde geldt overigens voor de Verenigde Staten, ook daar moet wetgeving eerst worden aangepast. En daarom ben ik van plan om een online petitie te starten om druk uit te oefenen op diegenen die hierin het verschil kunnen maken.”

Uyl-de Groot vervolgt:

“Het is overduidelijk dat het huidige model van de vrije markt niet geschikt is voor innovatieve geneesmiddelen tegen kanker. Het is zelfs zo dat het schadelijk is voor kankerpatiënten wereldwijd. Met een geschatte groei van 68% in het aantal gevallen van kanker rond 2030 is een revolutie in de prijsstelling van nieuwe kankermedicijnen absolute noodzaak.

Door het invoeren van dit nieuwe prijsmodel kunnen we in één klap zowel de toegankelijkheid als de effectiviteit van behandelingen van kanker verbeteren en ook nog eens de economische last van deze ziekte verminderen. En zeker niet alleen in armere landen, ook in West Europa en de Verenigde Staten.”

Meer informatie

Prof. dr. Carin Uyl-de Groot
Telefoonnummer: +31 (0)6 22 80 93 02 of +31 (0)10 408 8555
E-mail: uyl@eshpm.eur.nl

Wouter Kleijheeg
Telefoonnummer: +31 (0)6 38 73 98 13 of +31 (0)10 408 8878
E-mail: communicatie@eshpm.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen