Onrust op de financiële markten?

De Volkskrant

In een recentelijk artikel van De Volkskrant gaat Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics, in op de huidige situatie op de financiële markten. Stoppen de centrale banken met het verhogen van de rente om de inflatie te keren?

De onrust op financiële markten is toegenomen door het recente faillissement van de Silicon Valley Bank. De renteverhoging heeft een grote rol gespeeld in dat proces. Die renteverhoging was bedoeld om de inflatie tegen te gaan, maar heeft ook grote gevolgen voor bedrijven die voor een aanzienlijk deel afhankelijk zijn van geleend geld, aldus de hoogleraar. Toch lijkt de onrust op financiële markten beperkt: ‘het koersverlies van bankaandelen is alweer ten dele gekeerd’, voegt Pieterse-Bloem toe.

Ondanks de problemen die het faillissement van Silicon Valley Bank met zich meebrengt, verwacht de hoogleraar niet dat de Amerikaanse centrale bank het tempo van zijn renteverhoging gaat verlagen. ‘De centrale banken doen er verstandig aan zich in hun rentebeleid niet te laten leiden door dit soort bijzondere gevallen. De ontwikkeling van het algemene prijspeil en de algemene economie is veel belangrijker’, legt zij uit.

Professor
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van De Volkskrant, 15 maart 2023, hierboven downloaden.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen