Pensioenfondsen zoeken naar duurzaamheid

BNR Nieuwsradio

In een recente uitzending van BNR Nieuwsradio werd Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics, gevraagd te reageren op het nieuws dat pensioenfondsen duurzamer willen beleggen. Die overgang naar duurzaam beleggen verloopt heel traag, maar waarom is dat zo?

In een paar jaar tijd is het aantal pensioenfondsen dat groene obligaties bezit sterk toegenomen. De markt voor groene obligaties groeit erg snel, maar is in zijn totaliteit nog maar een klein deel van de obligatiemarkt. Naarmate er steeds meer grote spelers gaan vissen in de ‘vijver’ van groene obligaties, raken deze langzamerhand op. Dat is, gelet op het kleine marktaandeel van groene obligaties, wat zich nu afspeelt.

Waarin een pensioenfonds belegt, wordt op het niveau van het pensioenfondsbestuur besloten. Zij stellen dit plan vaak echter maar een keer per jaar op, waardoor de cyclus erg traag is. Dat kenmerkt zich als een van de grootste oorzaken van het trage overstappen naar duurzaam beleggen, aldus Pieterse-Bloem.

Professor
Meer informatie

U kunt de volledige uitzending van BNR Nieuwsradio, 20 juni 2023, hier beluisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen