Recyclen is niet de oplossing

Algemeen Dagblad
Elbert Dijkgraaf, Professor of Empirical Economics of the public Sector

In de Tweede Kamer wordt hevig gedebatteerd over de ambitieuze klimaatdoelstellingen van het kabinet. Een van de methodes om die doelstellingen te halen is recyclen. Elbert Dijkgraaf, hoogleraar empirische economie van de publieke sector aan Erasmus School of Economics, deed onderzoek naar de gevolgen van dit beleid. Is dit wel de oplossing?

Recyclen wordt al lang gezien als een van de goede oplossingen voor het klimaatprobleem. Volgens Dijkgraaf leidt meer recyclen echter juist tot meer afval. ‘Er blijft altijd tien tot vijftien procent residu achter dat niet meer gerecycled kan worden. Dat residu wordt verbrand’, stelt de hoogleraar. Naar verwachting van Dijkgraaf zal verbrandingscapaciteit juist uitgebreid moeten worden als recycling op grote schaal wordt doorgezet.

Ook is de vraag of minder verbranden wel tot milieuwinst leidt. Dijkgraaf gaat eerder uit van het omgekeerde: ‘er is al een tekort aan verbrandingscapaciteit in Europa. Wat niet verbrand wordt, dat wordt gestort. En storten is veel slechter voor het milieu dan verbranden.’

Professor
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van het Algemeen Dagblad, 19 april 2023, hierboven downloaden.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen