Renteverlaging bij de ECB

NU.nl
Ivo Arnold, Vice Dean and Professor of Economic Education at Erasmus School of Economics
Erasmus School of Economics

Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, geeft zijn kijk op de lagere ECB-rente voor spaarrekeningen en hypotheken. Is dit een goede keuze geweest of niet?

De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst in vijf jaar de rente verlaagd, aangezien gedacht wordt dat de inflatie onder controle is. Arnold denkt dat de situatie nog niet helemaal onder controle is. In zijn ogen zit de grootste onzekerheid momenteel in de verwerking van de loonstijgingen in de prijzen. Als dit nog niet gedaan is, kan de inflatie de komende tijd namelijk weer stijgen. Idealiter had de ECB volgens hem dus nog gewacht met de verlaging van de rente. 

De spaarrente van nationale banken werden vaak aangepast aan de spaarrentes van de ECB. Nu is de verwachting momenteel echter niet dat de spaarrentes mee omlaag zullen gaan. Voor de hypotheekrente hangt de situatie vooral af van beleggers op de obligatiemarkten, geeft Arnold aan. Als zij denken dat de inflatie onder controle is, gaan de rentes op de obligaties omlaag. Hier daalt de hypotheekrente niet mee, Zonder het vertrouwen van de beleggers zal er met de hypotheektarieven echter niks gebeuren. 

Professor
Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van NU.nl, 6 juni 2024, hierboven downloaden.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen