Setting the Scene project ontvangt ERC Proof of Concept beurs om mediatoerisme duurzamer en inclusiever te maken

Black and white picture of moving crowd
Foto van Dubrovnik (Kroatie)

De afgelopen decennia kenden een immense toename in mediatoerisme: steeds meer mensen bezoeken plekken die verwant zijn aan hun favoriete TV-programma, film of boek. Naast economische groei, betekent dit ook groot ongemak en verstoring van lokale gemeenschappen. Prof.dr. Stijn Reijnders ontving een Proof of Concept beurs van de European Research Council (ERC) voor zijn voorstel Setting the Scene, dat poogt deze twee antagonistische implicaties in balans te brengen. De Proof of Concept beurs – ter waarde van €150,000 – geeft onderzoekers de gelegenheid om de commerciële en sociale potentie van hun grensverleggende onderzoeksprojecten te verkennen en zo “te vorderen op het pad van baanbrekend onderzoek naar innovatie”. De beurzen zijn onderdeel van Horizon Europe, het onderzoek- en innovatieprogramma van de EU.

Afbeelding: Dubrovnik (Kroatië) werd een toeristische trekpleister nadat de stad een belangrijke rol speelde in Game of Thrones. 

Vandaag de dag is populaire cultuur erg belangrijk voor de toerisme-economie, maar het roept ook belangrijke vragen op omtrent milieuvervuiling, ruimtelijke gerechtigheid en cultureel erfgoed. Om deze zorgen te omzeilen, hebben gemeentes over de hele wereld goed beleid nodig dat bijdraagt aan duurzamer en inclusiever mediatoerisme.

Het doel van het huidige initiatief is om een wereldwijd adviesbureau genaamd Setting the Scene (SETS) te stichten dat stadsbesturen voorziet van producten en diensten die de implicaties van mediatoerisme op milieu-, sociaal-, en cultureelbewuste wijze optimaliseren.

SETS zal gerealiseerd worden binnen het Erasmus Research Center for Media, Culture and Communication (ERMeCC). ERMeCC is een multidisciplinair onderzoekscentrum op de grens tussen mediastudies en cultuurstudies, en daarom de perfecte omgeving voor de totstandkoming van het project. Het project zal geleid worden door Stijn Reijnders. Hij is hoogleraar Cultureel Erfgoed bij ERMeCC (ESHCC), Erasmus Universiteit Rotterdam.

Onderzoeker

Prod.dr. Stijn Reijnders

Meer informatie

Meer informatie over de ERC beurs

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen