Staat neemt afscheid van meerderheidsbelang in ABN Amro

BNR Beleggerspanel

Recentelijk was Mary Pieterse-Bloem, hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics, te gast bij het BNR Beleggerspanel om haar visie te geven op het nieuws dat de Nederlandse staat af wil van zijn meerderheidsbelang in ABN Amro. De Nederlandse staat heeft aangegeven dat ze zijn aandeel in de bank wil verkleinen tot 49,9%.

De voornaamste reden voor de wens om van het meerderheidsbelang af te komen, is dat de overheid niet is opgericht om een bank te runnen, aldus Pieterse-Bloem. In 2008 is de Nederlandse staat ingestapt in de bank om de financiële stabiliteit te stutten. Afgelopen tijd liep de druk steeds hoger op om het meerderheidsbelang in ABN Amro weer op te geven. Tezamen met een stijgende koers is besloten langzamerhand afscheid te nemen van een deel van de aandelen, aldus de hoogleraar.

Bovendien gaat Pieterse-Bloem in op de geruchten van een eventuele overname van ABN Amro. Er zijn, echter, veel cultuurverschillen tussen Nederlandse banken, waardoor de hoogleraar de kans klein acht dat ABN Amro door een andere Nederlandse bank zal worden overgenomen. Wel zou de kans aanwezig zijn dat er een Europese agenda bestaat voor een zogeheten ‘cross-border consolidatie’ binnen Europa, voegt de Pieterse-Bloem toe.

Professor
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van BNR Beleggerspanel, 14 januari 2023, hier beluisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen