Start lustrumjaar in Laurenskerk

Het lustrumjaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam is begonnen. Gisteren opende rector magnificus prof. dr. Rutger Engels in de Laurenskerk officieel het nieuwe academische jaar, waarin het 105-jarig bestaan wordt gevierd. Collegevoorzitter Kristel Baele presenteerde tijdens de Opening het raamwerk voor de nieuwe strategie van de EUR.

De Opening Academisch Jaar markeerde de start van de viering van het 105-jarig bestaan van de Erasmus Universiteit. Dit 21ste lustrum viert de universiteit samen met de stad Rotterdam en haar inwoners met het thema ‘Science Meets City: Samen kennis maken’. Ook de locatie van de Opening was daarom bijzonder: de Laurenskerk in het centrum van Rotterdam.

Raamwerk

Collegevoorzitter Kristel Baele presenteerde tijdens de Opening het raamwerk voor de nieuwe strategie van de Erasmus Universiteit. Dit raamwerk bevat zeven prioriteiten en een nieuwe missie, het creëren van positieve maatschappelijke impact. “Onze missie dient als ons kompas: het zorgt voor focus, inspireert ons in onze dagelijkse activiteiten en geeft ons richting als we worden geconfronteerd met strategische keuzes.” De zeven prioriteiten gaan onder andere over toekomstgericht onderwijs, interdisciplinariteit, investeren in talent en duurzaamheid.

De komende maanden wordt het raamwerk concreet gemaakt door studenten, medewerkers en stakeholders. Tijdens de Opening Academisch 2019 wordt de nieuwe strategie voor de komende vijf jaar gepresenteerd. “We zijn ervan overtuigd dat we met deze missie en deze zeven strategische prioriteiten een koploper zullen worden onder toonaangevende universiteiten”, aldus Baele.

Afspiegeling

Rector magnificus Rutger Engels benadrukte in zijn speech de impact die de universiteit kan hebben (en al heeft) op Rotterdam. Hij pleitte met name voor een betere afspiegeling van de Rotterdamse bevolking in de studentenpopulatie van de universiteit. "We moeten iedereen dezelfde kans geven om een opleiding in het hoger onderwijs te volgen. De Erasmus Universiteit wil hierin graag het voortouw nemen, samen met andere instellingen in deze stad."

‘Value in diversity’ was het thema van de Opening Academisch Jaar. “Diversiteit en talent creëren kracht en winst”, stelde gastspreker Natalia Goncharova (ABN Amro, Women in Financial Services) in haar toespraak. Ze ging in op de optimale balans tussen vrouwelijke en mannelijke behoeftes en waarden – en hoe die te bereiken: “"Het erkennen en waarderen van diversiteit is niet voldoende. Het is de volgende stap die leidt tot groei: complementariteit." Volgens Goncharova moet er nog veel gebeuren, ook op het gebied van onderzoek, om echte diversiteit in organisaties te bewerkstelligen. “Hoe komt het dat bij elke volgende stap op de carrièreladder het percentage vrouwen lager wordt?”

Verder was de Keniaanse ISS-student Levis Maina Nderitu dit jaar de ‘Student in the spotlight’. Hij mocht vertellen over zijn stichting die de LHBT-gemeenschap richting bedrijven ondersteunt, met name in Kenia. Tenslotte werden tijdens de Opening Academisch Jaar ook de academische prijzen uitgereikt.

 

Toespraken, video’s en foto’s op www.eur.nl/opening.

Kijk ook op www.eur.nl/lustrum en www.eur.nl/strategy2024

Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, T (010) 408 1216 E press@eur.nl

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief