Weinig bewijs dat mensen zullen stoppen met autorijden

Giuliano Mingardo

Automobilisten ervaren steeds meer nadelen. Denk aan de dure benzineprijzen, hoge belastingen, files en nog veel meer. Toch zijn er weinig aanwijzingen dat mensen zullen stoppen met autorijden, vertelt onderzoeker Giuliano Mingardo in Trouw, 30 september 2023. Mingardo is senior-onderzoeker Urban, Port and Transport Economics aan de Erasmus School of Economics.

Met de komende verkiezingen in november en het toenemende klimaatbewustzijn pleiten steeds meer klimaatbelangenorganisaties voor alternatieve mobiliteitsregelingen ten opzichte van de auto. Mingardo acht het echter onwaarschijnlijk dat mensen hun auto zullen wegdoen, ondanks hoe duur en vervuilend deze is. Hij legt uit dat er geen bewijs is dat jongere generaties hun auto willen wegdoen. Bovendien is Mingardo niet op de hoogte van autofabrikanten die van plan zijn minder auto's te produceren.

Toch is Mingardo hoopvol over een andere trend. Zelfs als mensen besluiten om hun auto niet weg te doen, gelooft hij dat er een kans is dat mensen hun auto minder gaan gebruiken. Hij wijst er ook op dat het bezitten van een auto niet het grootste probleem is: ‘Het gaat om het gebruik, niet om het bezit.’

Giuliano Mingardo, senior onderzoeker stedelijke economie en transporteconomie
Meer informatie

Voor het gehele item van Trouw, 30 september 2023, klik hier en hier (linker- en rechterpagina).

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen