Wereldwijde belastingontwijking

NRC
Peter Kavelaars, Professor of Fiscal Economics at Erasmus School of Economics
Erasmus School of Economics

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, heeft meegewerkt aan een artikel over het internationaal aanpakken van belastingontwijking van de NRC. Hier geeft hij zijn kijk op mogelijke oplossingen en geeft hij een suggestie voor een oplossing om internationale belastingontwijking aan te pakken.

De Forbes had laatst een schatting gepubliceerd met het geld dat de miljardairs in de wereld gezamenlijk zouden hebben: 14,2 duizend miljard dollar. Naar aanleiding van de publicatie heropende zich een oud debat in de tweede kamer. Nu lijkt het zelfs dat een kamermeerderheid zou zijn vóór  een mondiale belasting voor superrijken, om belastingontwijking tegen te gaan. De hele rijke mensen hebben nu namelijk allemaal mogelijkheden om hoge belastingen te ontwijken, zo kunnen ze zich erg makkelijk verplaatsen tussen verschillende landen. Niet alleen in Nederland is er discussie, ook op wereldwijd niveau komen er steeds meer moties voor een mondiale belasting of een andere oplossing. 

Kavelaars vindt veel oplossingen die nu bedacht worden te complex. Waarschijnlijk zullen er weer veel loopholes gevonden worden. Dat is nu ook zichtbaar bij de winstbelasting. Wat Kavelaars voorstelt is volgens hem een simpelere oplossing. Hij stelt namelijk voor dat elk land een rendement op het vermogen met een gelijk belastingtarief belasten. Vervolgens wordt elk land dat niet meewerkt op de zwarte lijst gezet. Wel zorgt het nog steeds voor problemen, maar zo bestaat er wel een simpelere oplossing. Het zal echter wel nog een tijd duren voordat er daadwerkelijke plannen zijn. 

Professor
Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van de NRC, 5 april 2024, hierboven downloaden.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen