Podcast 'Stadswandelingen'

Van Erasmus Verbindt

Stadswandelingen trailer

Stadswandelingen is een podcastserie waarin we benieuwd zijn naar hoe het in Rotterdam loopt. Op deze ontdekkingsreis verkennen, bevragen én verhelderen we de relatie tussen de stad en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Zo ontrafelen we de vele wijzen waarop deze twee met elkaar verknoopt zijn – al is dat niet altijd even duidelijk. Dus, schoenen aan, veters vast: we gaan de stad in!

Rotterdam is een stad met de blik op de toekomst. Anno 2023 is dat echter een veeleisende taak. Er staan mooie kansen, maar ook behoorlijke uitdagingen op de Rotterdamse agenda. Stadswandelingen wil deze zaken helder en tastbaar te maken voor een breed publiek. Dit doen we al wandelend, daar waar dat publiek zich bevindt: met wetenschappers en betrokken stadsinwoners lopen we dwars door onze stad en gaan we op zoek naar antwoorden op de grote en kleine vraagstukken in Rotterdam.

De universiteit

De EUR is een broedplaats van belangrijk onderzoek. Toch blijven deze inzichten maar al te vaak hangen binnen de muren van de universiteit. In de bruisende straten van de stad weet men eigenlijk tamelijk weinig over wat er zich in de (Rotterdamse) wetenschap afspeelt. Maar óók andersom. Fascinerende onderzoeksresultaten vormen niet per definitie perfecte dekseltjes op de diverse potjes van maatschappelijke vraagstukken. In deze podcast laten we zien waar deze werelden elkaar zo nu en dan omarmen, elkaar soms niet begrijpen, maar altijd met elkaar verbonden zijn.

De stad

We bespreken zoveel thema’s als de stad rijk is: van jeugdcriminaliteit tot cultuur en van dakloosheid tot erfgoed. We praten met mensen met het hart op de tong en een hart voor de stad. We spreken straatdokters, buurtbewoners en kunstenaars. Met hen lopen we de hele stad door, van het Oude Noorden tot Rotterdam Zuid en van het Nieuwe Westen tot de Oosterflank.

Audiotrailer Stadswandelingen

Afleveringen

Eindredacteur: Max Wassink
Redactie: Eddie Adelmund, Isabel Bruijstens, Melisa Ersoy, Fabio Mieris, Claire Tio, Hugo van der Kooij, Roos van der Velde, Max Wagenaar en Julia Wetsteijn. 

Luxe appartementencomplexen schieten als paddenstoelen uit de grond in Rotterdam. Oude huizen, flats en zelfs hele wijken worden gaan tegen de grond of worden gerenoveerd: op veel plekken in Rotterdam is dit proces van vernieuwing- ook wel gentrificatie genoemd- in volle gang. Maar wat voor prijskaartje hangt er aan gentrificatie? Wie hebben er baat bij, en wie worden gedupeerd? En van wie is de stad eigenlijk?
Gasten: Dean Bowen & Gwen van Eijk

De klimaatcrisis is een dringende kwestie die Rotterdam niet overslaat. Over de omvang van dit wereldwijde probleem is al heel veel gezegd en geschreven. Het naderende gevaar van stijgende zeespiegels, overstromingen, smeltende ijskappen en bosbranden schetst een somber toekomstbeeld. Ook voor Rotterdammers. Niet lang geleden heeft storm Eunice de oevers van het Noordereiland immers nog blank doen staan. Toch horen we uit verschillende hoeken ook hoopvolle geluiden. Slagen we erin om een greintje positiviteit te vinden bij de zogeheten tech-optimisten? Ligt de stap voorwaarts misschien in ecosofische cirkels? Wat zijn dat eigenlijk?
Gasten: Henk Oosterling & Daan Roosegaarde

Nergens in Nederland zitten er zoveel mensen in de schulden als in Rotterdam. Schuld is overal in de stad aanwezig; in de vorm van opstapelende belastingbrieven, bezoeken van deurwaarders en oplopende studieschulden. Is schuld in de eerste plaats een persoonlijk probleem of is het ook een sociale verhouding die getekend wordt door machtsverschillen, klasse of afkomst? Hoe kunnen we schuld in kaart brengen in Rotterdam? En wiens belangen en verhalen worden meegenomen in beleidsmaking en maatschappelijke discussies over schuldenproblematiek?
Gasten: Willem Schinkel, Rogier van Reekum & Marjorie Malbons

Rotterdam is een superdiverse stad: ze kent meer dan 200 nationaliteiten en 70 procent van alle Rotterdamse jongeren heeft ouders met een migratieachtergrond. Deze ‘superdiversiteit’ is iets waar veel Rotterdammers trots op zijn. Tegelijkertijd worden onderwerpen als immigratie en integratie vaak in een adem genoemd met armoede, criminaliteit en werkloosheid.

Hoe verhouden deze twee visies zich tot elkaar? Hoe was dat vroeger en hoe is dat nu? En wat betekent de nieuwe realiteit van een steeds diverser wordende stad op sociaal, cultureel, economisch en politiek gebied voor Rotterdam? 
Gasten: Paul van de Laar & Malique Mohamud

Steeds vaker hebben jongeren acute hulp nodig. Kinderen en jongeren met mentale gezondheidsproblemen moeten in vaak eindeloos wachten op passende hulp en het jeugdzorgsysteem staat in Nederland al tijden onder druk. Zo ook in Rotterdam.
Gasten: Stans Goudsmit & Annemiek Harder

De fastfoodtenten zijn niet meer weg te denken uit Rotterdam. We krijgen vaak slecht eten door onze strot geduwd. Bij veel deskundigen schiet dit in het verkeerde keelgat, want ongezond eten heeft grote gevolgen. Bovendien lijken bepaalde wijken slechter af te zijn dan andere buurten. Waarom is het zo moeilijk om gezond te eten? Hoe kan het dat we verslaafd zijn geraakt aan vet, zout en suiker? Kunnen we hier eigenlijk wel iets aan doen? Dat wordt duidelijk tijdens de wandeling door de Rotterdamse eetomgeving.
Gasten: Bob Richters en Joreintje Mackenbach

Drugscriminelen lijken de afgelopen jaren terrein te winnen van de overheid en oefenen in toenemende mate druk uit op de Nederlandse rechtsstaat. Nu liquidaties niet langer alleen bij criminelen onderling plaatsvinden maar ook bij publieke figuren slaat de landelijke politiek alarm en is het onderwerp drugscriminaliteit steeds meer te horen op het nieuws. Ook in Rotterdam is deze hardnekkige problematiek pijnlijk duidelijk geworden, vijf jaar geleden onderschepte de politie zo’n 5000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven, afgelopen jaar was dit aantal al meer dan 74.000 kilo cocaïne. Is de politie nog in staat om het getij te keren? Of is het dweilen met de kraan open?
Gasten: Jan Janse & Lieselot Bisschop

In deze laatste aflevering van het eerste seizoen van Stadswandelingen gaan we op pad met Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. We doorkruisen niet alleen de Rotterdamse straten maar ook de vele onderwerpen die dit seizoen aan bod kwamen: armoede, jeugdzorg, duurzaamheid, gentrificatie en superdiversiteit. 
Gast: Ahmed Aboutaleb 

Stadswandelingen is terug met een gloednieuw seizoen vol boeiende gesprekken met inspirerende Rotterdammers en wetenschappers van de EUR. In dit tweede seizoen gaan we opnieuw op ontdekkingstocht door de straten van Rotterdam, en bespreken we al wandelend wat er nou echt speelt in de stad. We praten over jeugdcriminaliteit, dakloosheid, Rotterdams erfgoed, stress en nog veel meer!

Het eens saaie en grauwe imago van Rotterdam als betonnen havenstad is op een slimme wijze omgedraaid naar een narratief van eeuwige vernieuwing en vooruitgang. Hoewel dit wederopbouw verhaal wordt ingezet voor internationale commercie, kunnen Rotterdammers er inmiddels ook niet meer omheen. Maar: hoe zit het met de andere verhalen over de stad van haar inwoners van toen en nu?
Gasten: Marianne Klerk & Simone da Silva

Een hoge opleiding afronden, een goedbetaalde baan vinden, er strak uitzien: in de traditionele opvatting van succes schuilt het idee dat het leven maakbaar is, en dat de verantwoordelijkheid voor zowel voor- als tegenspoed bij onszelf ligt. Volgens de gasten in deze aflevering moeten we succes anders gaan benaderen. Hoe word je nou écht de beste versie van jezelf?
Gasten: Eveline Crone & Mohamed Guled

In, onder, en op de minder zichtbare plekken van Rotterdam overleven uitgeprocedeerde asielzoekers, arbeidsmigranten en mensen die op een andere manier slachtoffer zijn geworden van het systeem. De keiharde straten van Rotterdam vormen hun thuis. Wat zijn de gevolgen van het leven op straat voor de gezondheid van dak- en thuislozen? En, wie draagt er zorg voor deze mensen in de stad?
Gasten: Marcel Slockers & Thea Noga

In 2019 is in Rotterdam sprake van bijna een verdubbeling in het aantal steekincidenten onder minderjarigen, ten opzichte van het jaar ervoor. Het jaar erna blijft het aantal op een hoog niveau. Er is logischerwijs veel aandacht voor het onderwerp, maar: de berichtgeving erover kan het gevoel van onveiligheid onder jongeren ook versterken. En dat is zorgwekkend.
Gasten: Robby Roks & Reggery Gravenbeek

Auto’s razen over de Nieuwe Binnenweg en mensen haasten zich naar het Centraal Station. Het tempo van de stad ligt hoog en de druk van de maatschappij ligt zwaar. De coronacrisis deed hier nog een schepje bovenop: we voelden ons somberder en eenzamer. Maar er is ook iets positiefs: stress, en hoe je ermee omgaat, is bespreekbaarder geworden. Hoe gaat de moderne stedeling om met stress? 
Gasten: Manon Hillegers & Eric van Dommelen 

Een rechthoekige ruimte met strakke witte muren, geblindeerde ramen waar kunstwerken netjes op een rijtje hangen, en men met gedempte stem spreekt: de welbekende ‘white cube’ is hét sjabloon voor de westerse kunstwereld. Hoe up-to-date is deze kijk op kunst? En hoe overleef je als klein initiatief in de cultuursector? Dat en meer, hoor je in deze aflevering!
Gasten: Florian Cramer, Lieuwe Zelle & Gerson Kronstadt

Deze podcast is geproduceerd door track 1 van Erasmus Verbindt.
Eindredacteur: Nadia Mentzel
Redactie: Isabel Bruijstens, Rojda Erbas, Mylena Maitimu, Robbert Duvalois, Taynara Kramer, Gina de Boer, Ivar Berkman, Fenna Nijboer, Sanne Roordink, Fabio Mieris, Max Wagenaar en Julia Wetsteijn.

Contact opnemen met Stadswandelingen?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen