Carina over de Dag van de Doden

Bij het Institute for Housing and Development Studies zag ik deze prachtige ‘ofrenda’, gemaakt door Mexicaanse studenten, en daar werd ik heel blij van.

Carina Bravo Plancarte, Recruitment Manager, Rotterdam School of Management

Dag van de Doden, of Dia de Muertos in het Spaans, is een Mexicaanse feestdag waarop mensen samenkomen om overleden dierbaren te herdenken en voor ze te bidden ter ondersteuning van hun spirituele reis. Het wordt gevierd door het oprichten van altaren (‘ofrenda’) voor de doden en het aanbieden van voedsel.

Carina: Op 2 november vieren we in Mexico de Dag van de Doden. Op deze speciale dag herdenken we onze dierbaren die niet meer bij ons zijn. De dagen ervoor bouwen we altaren met hun favoriete drankjes (tequila) en gerechten, we zetten hun foto's neer en versieren het altaar met felgekleurde oranje bloemen van de Flor de Cempasuchil. We bakken speciaal (zoet) brood, het zogenoemde brood van de doden.

Elk jaar doet mijn vader heel erg zijn best op het maken van een La Catrina, een skelet gekleed in een mooie jurk en met een hoed op. Toen Mexico door de Spanjaarden was onderworpen, wilden de oorspronkelijke inwoners zich kleden zoals hun bezetters, maar ze konden dat eigenlijk niet betalen. Daarom bedacht een schilder La Catrina, een skelet gekleed in westerse stijl, met een jurk en een hoge hoed.

Dit jaar kon ik jammer genoeg niet naar huis vliegen om bij mijn ouders te zijn, maar ben ik op 2 november naar IHS gegaan. Tot mijn verrassing zag ik deze prachtige 'ofrenda' (altaar), gemaakt door Mexicaanse studenten, en daar werd ik heel blij van. Het heeft me doen inzien dat ik de Dag van de Doden thuis moet gaan vieren om de traditie door te geven. 

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen