Danielle Bakker

De master Arbeidsrecht is heel praktijkgericht, met vele kantoorbezoeken.
Danielle Bakker
Alumna master Arbeidsrecht 2017-2018

Ik ben Danielle Bakker en heb de master Arbeidsrecht gedaan aan Erasmus School of Law. Ik heb mijn bachelor afgerond in Nijmegen, waar mijn interesse voor het arbeidsrecht werd gewekt door het vak Sociaal recht. Interessant vind ik dat het arbeidsrecht veel speelt in de samenleving en iedereen er snel mee te maken kan krijgen. Daarom was ik gaan onderzoeken wat de mogelijkheden waren voor een master Arbeidsrecht. Daarbij kwam Rotterdam er voor mij als beste uit, voornamelijk door de kleine groep waarin les wordt gegeven en de verplichte stage aan het eind van de master.

Ik heb de master als heel leuk ervaren. De kleine groep maakte dat het onderwijs heel persoonlijk was, de docenten kenden iedereen bij naam. Dat was een heel groot verschil met de bachelor. Het was hard werken, maar goed te doen als je alles goed bij houdt.  De inhoud van de master was heel interessant en werd in een goede volgorde gegeven. Je begint wat algemener, waarna je steeds verder in het jaar dieper in gaat op de stof. Na het jaar heb je alles goed behandeld. De kwaliteit van de docenten droeg daar ook aan bij. Het waren allemaal mensen met veel ervaring die wisten waar ze het over hadden. Daarnaast was de master ook heel praktijkgericht. De vele kantoorbezoeken waren heel interessant. Het geeft je een goed beeld van de praktijk binnen verschillende soorten kantoren, zowel kleine en middelgrote kantoren als de hele grote. Aan het einde van de master sluit je het jaar af met een verplichte stage, waarbij je gelijk in de praktijk kan toepassen wat je het gehele jaar hebt geleerd.

Via deze stage ben ik bij mijn huidige baan terecht gekomen. Ik heb na mijn stage gesolliciteerd bij de Rechtbank, waarbij mijn ervaring door de stage bij de rechtbank natuurlijk een groot voordeel was voor het verkrijgen van de baan. Op dit moment ben ik werkzaam als juridisch medewerker bij de Rechtbank op de afdeling kanton. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het voorbereiden van zittingen, het meegaan als griffier naar deze zittingen, het eventueel opmaken van een proces-verbaal en het schrijven van het conceptvonnis. Vooral dit laatste is een leuk proces, aangezien je hierbij veel vrijheid krijgt en veel samenwerkt met de rechter. Je bent erg betrokken bij de zaak en speelt daarbij ook een belangrijke rol. Na de zitting bespreek ik met de rechter wat we van de zaak vinden, waarbij mijn visie ook van groot belang is. Dit maakt het werk heel interessant.

Kanton is een breed rechtsgebied (o.a. huurrecht, consumentenrecht en arbeidsrecht). Op dit moment houd ik me op het gebied van het arbeidsrecht nog niet bezig met de ‘grote arbeidszaken’, daar zal ik over een tijdje mee beginnen. De wat kleinere zaken doe ik al wel. Dit betekent natuurlijk niet dat ik momenteel niets aan mijn arbeidsrechtkennis heb. Deze kennis komt namelijk goed van pas tijdens bijvoorbeeld het jurisprudentieoverleg of om met collega’s te ‘sparren’ over een lastige zaak.

Ten slotte wil ik aan aankomend masterstudenten meegeven dat je je niet moet laten afschrikken door het feit dat de master Arbeidsrecht in Rotterdam een selectiemaster is. Als je de master wil doen moet je er gewoon voor gaan. Aan de huidige studenten wil ik meegeven dat ze naast het harde werken ook moeten genieten van de master, ervaar het als iets leuks.