Dr Chris Müller over Nieuwjaar

Een speciale oudejaarsavond voor mij was de millenniumwisseling die ik heb gevierd in Berlijn. Het was -10 °C en verschrikkelijk koud, maar het leek of iedereen elkaar warm hield door samen te zijn.

Dr Chris Müller

Senior Lecturer Life Sciences

Nieuwjaarsdag is de eerste dag van het jaar volgens de moderne gregoriaanse kalender en de bekendste nationale feestdag. Het nieuwe jaar wordt vaak verwelkomd met vuurwerk. Andere vieringen wereldwijd omvatten optochten, familiebijeenkomsten of een jaarlijkse duik in zee.

Chris: "Hoewel nieuwjaarsdag een bijzondere dag is, doe ik niet iets speciaals. Ik probeer niets te plannen, behalve tijd doorbrengen met mijn gezin of het huis opruimen na het oudejaarsfeest. Ik heb een peuter van anderhalf, dus ik ben dit jaar waarschijnlijk al vroeg op.  

De millenniumwisseling heb ik met vrienden gevierd in Berlijn. We waren net een groep toeristen op Unter den Linden. We vierden de grootste openbare feesten die ik ooit heb gezien. Achteraf las ik dat er die nacht ongeveer een miljoen mensen op straat waren. Het was voor mij de eerste keer dat ik in Berlijn was, en ik herinner me de sfeer dan ook nog heel goed.  

Het was -10 °C en verschrikkelijk koud, maar het leek of iedereen elkaar warm hield door samen te zijn. Mensen gaven elkaar glühwein door, en niemand wist waar die vandaan kwam. Er waren overal mensen, in welke straat of op welk plein je ook kwam. Het was heel anders dan in Nederland, waar iedereen oudejaarsavond viert binnen zijn of haar eigen vriendenkring. Iedereen was samen feest aan het vieren en iedereen die op dat moment in Berlijn was, deed mee.

Voor mij is oudejaarsavond een feest voor iedereen. Wat je achtergrond ook is, je hoort erbij. In dat opzicht is het een heel inclusief feest. De meeste mensen leven volgens dezelfde kalender, dus je kunt het ook haast niet missen. En ik denk dat het heel bijzonder is als je het met iemand kunt delen. Wat ik niet leuk vind, is het vuurwerk dat je overal in Nederland kunt kopen en afsteken. Het is slecht voor het milieu en gevaarlijk; er raken zoveel mensen gewond. Die dingen beginnen wel te veranderen, en ik denk dat dat beter is."

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen