Evy van Ast

De master Maatschappijgeschiedenis biedt een combinatie van geschiedenis, sociale wetenschappen, filosofie en politieke theorieën.
Evy van Ast
Student Geschiedenis van Nederland in een Mondiale Context

"Als docent Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen bekeek ik, samen met mijn leerlingen, maatschappelijke problemen vanuit verschillende invalshoeken. Om bijvoorbeeld een vraagstuk als sociale ongelijkheid te doorgronden bekijken we dit vanuit sociaaleconomische, politiek-juridische, sociaal-culturele en historisch-vergelijkende invalshoeken. Voor mijn gevoel had ik echter, om een maatschappelijk vraagstuk echt goed te kunnen analyseren te weinig kennis op het gebied van geschiedenis. Aangezien de master Maatschappijgeschiedenis een combinatie biedt van geschiedenis, sociale wetenschappen, filosofie en politieke theorieën, was de keuze voor mij snel gemaakt. 

De vakken die gegeven worden tijdens de masteropleiding Maatschappijgeschiedenis zorgen ervoor dat je inzicht krijgt in zowel sociale als historische processen. Daarnaast leer je door vakken als Historical Culture, Publieke opinie in de Nederlanden en Diversity in Dutch History de geschiedenis van Nederland in een breder perspectief te plaatsen. Wat mij voornamelijk interesseert zijn onderwerpen als het collectief geheugen, de nationale identiteit, de constructie van natiestaten en hoe het onderwijs bijdraagt aan nationale gevoelens.

Tegenwoordig werk ik bij Stad en Bedrijf als junior onderzoeker stads-en bedrijfsgeschiedenis. Ik ben erg blij dat ik een functie binnen het onderzoeksveld gevonden heb,  omdat deze rol goed aansluit bij de dingen die ik heb geleerd tijdens de master."